De Lonely Planet anno 1900

7 dingen die u (misschien) nog niet wist uit de geschiedenis van De Lindeboom

Ons hotel De Lindeboom kent een lange en bewogen geschiedenis. Het is een verhaal vol kunst en cultuur, ondernemerschap, politiek, algemeen en zakelijk belang. Zonder al te veel in details te treden, geven we hierbij:

Hotel Texel

Wat u nu kent als De Lindeboom werd in 1896 gebouwd als Hotel Texel. Over de naam liepen de meningen uiteen. Niet iedereen was er blij mee en sommigen vonden het zelfs “ongepast” om het hotel “Texel” te noemen. Er waren immers meer hotels, ook op de Groeneplaats. Maar de opening werd evengoed druk bezocht en er werd een groot bedrag opgehaald voor het Admiraal de Ruyterfonds in Oudeschild, een pensioenkas voor oude schippers en visserlui.

Hotel de Lindeboom en Hotel Texel gebroederlijk naast elkaar

Hotel de Lindeboom en Hotel Texel gebroederlijk naast elkaar

Boerenleenbank

Het oorspronkelijke hotel De Lindeboom stond op de plaats waar nu het gebouw van de Rabobank staat. Het hotel werd in 1958 door de bank aangekocht, omdat het pand op de Vismarkt (waar nu te Texelse Courant huist) te klein was geworden. Beide bankgebouwen riepen behoorlijk wat verzet op toen er karakteristieke panden voor gesloopt moesten worden, maar de naam De Lindeboom werd stilzwijgend overgenomen door de toenmalige eigenaar van Hotel Texel.

Prins Hendrik te gast in Hotel de Lindeboom (1911)

Prins Hendrik te gast in Hotel de Lindeboom (1911)

Ada van Holland

Onderdeel van De Lindeboom is het voormalige woonhuis van de schout van Texel, tegenwoordig restaurant Het Schoutenhuys. Over dit gebouw – het oudste stenen woonhuis op het eiland – gaat het hardnekkige gerucht dat het dienst heeft gedaan als gevangenis voor gravin Ada van Holland. Helaas is dit alleen maar een legende. Toen gravin Ada in 1203 naar Texel werd verbannen, moest zelfs het Schoutenhuys nog gebouwd worden.

De entree van de kelderbar waar Ada van Holland gevangen zat ...

De entree van de kelderbar waar Ada van Holland gevangen zat …

Prins Hendrik

Wie wel met zekerheid in De Lindeboom (toen nog Hotel Texel) verbleef, is Prins Hendrik, echtgenoot van Koningin Wilhelmina. Tijdens een grote rondreis langs de Zuiderzee in juni 1911 verbleef de prins maar liefst drie dagen in het hotel. Een mooie foto van de ontvangst van de prins hangt bij de receptie. Personeel en directeur keurig op een rijtje, burgemeester en prins in een rijtuig.

Speelhal

De jaren zeventig en tachtig waren een schimmige periode voor De Lindeboom. Het gebouw zou gesloopt worden, omgebouwd tot supermarkt, of gewoon langzaam in verval raken. Meerdere ondernemers waagden zich aan het project en zelfs bood het enige tijd onderdak aan een speelhal, voor het toenmalig bijzonder populaire en zeer omstreden Golden Ten, een soort roulette. De speelhal is alweer verdwenen voor de Hoge Raad besluit dat Golden Ten een kansspel is en dus verboden moet worden.

Kelderbar

Na alle verbouwingen is het nauwelijks meer voor te stellen, maar onder de Schoutenzaal bevindt zich de voormalige Kelderbar, een jazzclubachtige ruimte die in de jaren tachtig tot diep in de nacht geopend was. Deze intieme ruimte had een eigen ingang en is het oudste gedeelte van het hele complex, rond 1600 gebouwd van op het eiland gebakken steen.

Eierveiling

Question Plaza, de grote zaal van De Lindeboom, werd als schouwburgzaal gebouwd op de plek van de voormalige eierveiling. De nieuwe zaal was jarenlang het cultureel centrum van het eiland en, na de verbouwing tot discotheek, het centrum van het uitgaansleven. De zaal is nog altijd beschikbaar voor feesten, voorstellingen, concerten en conferenties.

Tot ziens in Hotel de Lindeboom of één van onze andere hotels.

Bouke Weber