Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen, oftewel niet alleen oog hebben voor winst, maar net zo goed voor mens en milieu, is een kerngedachte van Hotel Groep Texel. Op welke manier dat in onze bedrijven tot uiting komt, zetten we graag voor u op een rij.

* In 2002 verbouwden wij Hotel De Lindeboom. Alle 25 kamers werden opnieuw ingedeeld. Wij integreerden een VRF-systeem, een compleet klimaatsysteem voor koelen en verwarmen, dat individuele regelbaarheid mogelijk maakt en een hoog comfort met een laag energieverbruik combineert. De nieuwe sleutelkaarten maakten het mogelijk licht en verwarming uit te laten gaan als de gast de kamer verlaat. Hotel De Lindeboom was de eerste accommodatie op ons eiland met deze energiebesparingen.

* In 2008 werden alle zestig kamers van Hotel Greenside gerenoveerd en werden dezelfde energiebesparingsystemen gerealiseerd. Ook werden alle lampen vervangen door ledverlichting. De douchekoppen en wastafelkranen werden waterbesparend. Bijna alle CV-pompen zijn energiezuinig. Twee oudere worden binnenkort vervangen door exemplaren die ook energiezuinig zijn, waarmee alle pompen modern zijn. De keuken van ons hotel is voorzien van koelmeubels (werkbanken met gekoelde laden) met het hoogste energielabel.

* Wij zijn aangesloten bij Texel Energie, de duurzame energieleverancier op ons eiland. Texel Energie levert niet de goedkoopste energie, maar wij zijn graag klant van onze Texelse leverancier omdat duurzame energie en ondersteuning van Texelse initiatieven bij onze bedrijfsfilosofie past.

* Om de economie op Texel te ondersteunen en vanwege de goede kwaliteit van de producten, doen we veel zaken met lokale leveranciers van ingrediënten. Als de kwaliteit gelijk of beter is dan producten van de groothandel, kiezen we voor ingrediënten van Texelse makelij. Daarnaast vinden we het leuk zaken te doen met kleine particuliere leveranciers. Ze leveren vaak uitzonderlijk goede ingrediënten. Onze koks weten er meteen raad mee.

* Wij serveren Fairtrade thee en talloze Fairtrade ontbijtproducten, alles wat op dat gebied voor horeca verkrijgbaar is.

* Het uitzonderlijk uitgebreide ontbijtbuffet in Hotel Greenside bevat naast bovengenoemde Fairtrade producten verse zuivelproducten van zorgboerderij Novalishoeve, waaronder dagverse melk. Het hotel heeft een eigen, biologische, rijk gevarieerde kruidentuin. Deze kruiden verwerken wij in de gerechten die wij in ons restaurant Wambinge serveren. We kweken naast reguliere kruiden ook bijzondere, ‘vergeten’ kruiden als bergamot mint.

* De lakens in de hotelkamers en servetten in restaurants zijn eco en Fairtrade.

* De was wordt behandeld door medewerkers van sociale werkplaats De Bolder op Texel. Wij zijn een van de weinige hotels die dat doen. Beetje begrijpelijk, want De Bolder is gewoon dicht op zon- en feestdagen. Daarom hebben wij een grotere voorraad linnengoed nodig dan wanneer wij bij een reguliere wasserij aangesloten zouden zijn… Ook de Kerstpakketten voor onze medewerkers worden door de mensen van De Bolder gemaakt.

* Ook in ons bedrijf bieden wij arbeidsplaatsen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of aan mensen die wat extra aandacht behoeven. Een van onze chef-koks ging nog een stapje verder. Een serieus ‘niet doen’-advies pareerde hij met het aannemen van een keukenhulp. De laatste bloeide op, de samenwerking verrijkte het leven van onze chef.

* De bedrijven binnen Hotel Groep Texel zijn het hele jaar door geopend. Wij proberen ons personeel ook in de rustige wintermaanden aan het werk te houden. In november afscheid nemen om in maart weer met nieuwe mensen aan de slag te gaan is voor Texelse hotels geen uitzondering, maar voor ons geen optie. Overigens zijn we het hele jaar actief om ook in de wintermaanden een goede hotelbezetting te hebben. Inventieve acties zorgen voor continuïteit van werk voor ons personeel.

* Het eerste deel van ons vervoer is elektrisch: sinds 2009 hebben wij twee elektrische scooters. In 2012 is daar een elektrische Opel Ampera bijgekomen. Voor verkeersbewegingen alleen op het eiland een uitstekend duurzaam alternatief voor de benzineauto. Hotel De Lindeboom en Hotel Greenside hebben als eerste Texelse hotels een eigen oplaadpunt. Er loopt een subsidieaanvraag bij het Waddenfonds om ons elektrisch vervoer te kunnen uitbreiden. Ook zijn we bezig met subsidie om zonnepanelen op onze daken te kunnen plaatsen.

* In een bedrijf als het onze wordt veel promotie gemaakt middels drukwerk. Daar hebben we ook een duurzame insteek aan gegeven; onze nieuwe brochures worden meegedrukt op de witte randen van de vellen waarop ander drukwerk wordt gemaakt. De witte randen dus, die normaal zouden worden afgesneden en afgedankt. Het printen binnen onze bedrijven beperken wij zoveel mogelijk. Bevestigingen en offertes verwerken wij digitaal.

* Recycling, ook een belangrijk item. Wij bieden ons afval zoveel mogelijk gescheiden aan voor hergebruik. Oud brood wordt opgehaald voor dieren. Het groenafval uit de tuin van Hotel Greenside wordt als compost ingezet voor de kruidentuin. Bij de verbouwingen van onze hotelkamers zijn de televisies vervangen door nieuwe exemplaren. De oude televisies hebben wij weggegeven, het meubilair aangeboden via internet, een deel is naar een vereniging en naar de kringloop gegaan en onze oude bar kreeg een plek in het café van de Texelse Bierbrouwerij. Veel bestellingen worden geleverd op pallets. Omdat ze niet retourneerbaar zijn, vinden deze een nieuwe bestemming als grondstof voor meubelen die worden gemaakt op de Texelse woon/ werkgemeenschap Het Maartenshuis.

Zoals aangegeven, duurzaam ondernemen, oftewel maatschappelijk verantwoord ondernemen, is voor Hotel Groep Texel geen hype, maar een in de bedrijfsvoering verankerd gegeven. Telkens zullen wij de afweging maken bij keuzes en indien mogelijk, kiezen voor een duurzame variant. Niet alleen vanwege respect voor mens en milieu, ook omdat onze gasten deze filosofie waarderen en wijzelf bij elke duurzame noviteit in ons bedrijf steeds enthousiaster raken over deze koers.

De luchten in de winter zijn vaak prachtig

Wat doen jullie nou eigenlijk ‘s winters?

Wat we in de winter doen Hier op Texel krijgen we heel vaak…

Het is bijna winter op Texel

U zal wel denken, ‘Bouke Weber predikt in zijn blog over de…
Uniek Werelderfgoed

Waarom de Waddenzee werelderfgoed is!

Werelderfgoed. Weet u wat dat is? Dat is een landschap of bouwwerk…

De TESO, een onderneming voor en door Texelaars

De bootovertocht naar Texel is een belevenis op zich. Als u het…

Wandelen door en over het boerenland

Als het even kan, gaan we op zondagmiddag een stuk wandelen.…
‘je leit ‘r bee os een ferwenteld skéép’

De reddingsbrigade voor schapen

Een held, een koning, een levensredder, een echte…

Alle vogelkijkplekken van Texel – Google Mapsroute

Vogels op Texel zijn de meest begluurde dieren van het eiland.…

November op Texel: suspence, verveling en aandacht

De beste periode om je te vervelen op Texel is nu. De rust en…

Fietsen langs de Texelse Waddenzee

EINDELIJK heb ik tijd gehad om het zelf te fietsen: het nieuwe…
Copyright - Hotel Groep Texel - Orange Hotel Marketing
Simple Share Buttons
X