Wandelingen voor mensen die een hekel hebben aan wandelen

Thuis heeft u altijd een smoes als men u meevraagt voor een blokje om. Uw teleurstelling omdat u niet mee kunt, weet u goed te veinzen. De omgeving denkt: ‘Arme ziel, zó gek op wandelen, maar heeft nooit tijd.’ Nu heeft iemand een paar dagen Texel geboekt en u moet mee. Wat nu? Vier korte wandelingen. Voor u en alle andere mensen die een hekel hebben aan wandelen.

Rondje Bleekersvallei – 4 kilometer

Los van dat de wandelingen kort zijn, mogen ze er qua omgeving ook best wezen. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat uw imago van veinzende wandelliefhebber een deuk oploopt. We hebben een paar routes uitgestippeld die laten zien hoe veelzijdig de omgeving is. U ziet bos, zee, bergen (al is dit laatste een beetje overdreven), schelpenpaadjes, klinkerpaden en lanen. Eén keer mag u zelfs bootcampend een duin op.

Rondje Bleekersvallei – 4 kilometer.

Voor de absolute wandelhater is dit de zwaarste. Gelukkig kunt u daarna afbouwen.

Dit rondje door een duinvallei aan de rand van het bos – dat niet voor niets de naam Bleekersvallei heet – is ongeveer 4,5 kilometer lang.

Start: aan de Randweg. Deze vindt u door vanaf de Pontweg linksaf te slaan naar de Californiëweg en aan het einde linksaf te slaan. Na 400 meter ziet u aan uw rechterhand een klein halfslachtig verhard parkeerplaatsje. Ga de klaphekken door het duingebied in. De opgang naar het strand, die u na ongeveer 1,5 kilometer ziet, moet u met handen en voeten nemen. Want het is een zanderig en steil duin. Geen ingewikkelde vragen stellen nu, focus op de ademhaling. Loop door tot het strand en ga dan rechtsaf het strand op.

Deze moet u met handen en voeten nemen

Bij het eerstvolgende strandpaviljoen (Paal 17) gaat u het strand weer af. U heeft 2 kilometer in de benen. Een blaar of volle blaas veinzen en rust inbouwen op het terras of doorlopen? Het is aan u.

Vervolg de route door het strand letterlijk achter u te laten. Na 1 km en net voorbij museum en zeehondenopvang Ecomare (wat ook een prima excuus is voor een stop – er zijn zeehonden, er zijn bruinvissen en er is koffie) komt u op een t-splitsing. Ga rechtsaf en loop rechtdoor weer naar de auto. Nog 450 meter en dan kunt u het verlossende geluid van de centrale autovergrendeling weer laten klinken.

De Bleekersvallei was vroeger de plek waar men de witte lakens te drogen legde. Dankzij de zon werd het witte goed meteen een tintje lichter. Als u het geluk hebt dat de zon u vergezelt op deze monstertocht, dan bent u nu een tintje donkerder.

Halfje Hogeberg – 3 kilometer.

Ja, Texel heeft een hoge berg. Wintersporters lachen zich rot bij de aanblik, wij zijn apetrots op het gebied. U moet het vooral symbolisch zien, die Hogeberg. Het is geen bergketen, maar een langgerekte hoop keileem. Een gletsjer legde dit tijdens een van de IJstijden onder andere hier op Texel neer. Het resultaat: een glooiend en voor Hollandse begrippen hooggelegen landschap. Boeren hebben het in de loop der jaren gecultiveerd om hun schapen op te houden. Bij gebrek aan hout maakten ze wallen van grond om de weilanden van elkaar te scheiden: tuunwallen. (lees hier het hele verhaal over tuunwallen) In hun zelfgebouwde schapenboeten bewaarden zij voer en materialen. De waterpoelen groeven ze voor hun schapen. Ook nu zijn veel boeten en weilanden nog in gebruik. Al is het stukken minder intensief omdat er op deze plek nog maar een paar schapenboeren heil zien in hun vak.

U begint bij Schietbaan Odysseus

Wees gerust, deze wandeling jaagt u niet het hele gebied door. We doen een ‘halfje Hogeberg’. We wandelen langs de rand van het gebied en genieten van het uitzicht.

Start: bij Schietbaan Odysseus (u bent hier veilig) en tegenover het VVV aan de Emmalaan. Loop door het smalle pad en onder de bomen door naar het eerste schapenlandje dat u ziet. Ga linksaf. Neem de kleine brug en vervolg het schelpenpad. Het schapenlandje ligt nu rechts van u. Ga bij de t-splitsing van schelpenpaden linksaf en volg wederom het schelpenpad. Met een beetje geluk ziet u rechts van u een Pimontese kudde. Dit koeienras staat bekend om haar nieuwsgierigheid, vriendelijkheid en donkere, omfloerste ogen. Ze hebben geluk dat ze hier opgroeien: hun eigenaar geeft de koeien de kans om in alle rust zelf hun kalfjes groot te brengen. Natuurlijk heeft alles uiteindelijk zijn verdienmodel: de koeien worden niet gemolken, een deel wordt uiteindelijk geslacht (op Texel). Het vlees kunt u proeven in Het Schoutenhuys.

Aan het einde van het schelpenpad bent u op de helft van de 3 kilometer lange wandeling. U slaat linksaf, richting dorp Den Burg en passeert na ongeveer 150 meter de Stayokay. Voorbij de voetbalvelden en de enige Texelse middelbare school (De Hoge Berg), gaat u linksaf het voetpad op. Vervolg uw weg tot u aan uw rechterhand het VVV weer in beeld krijgt. Tegenover het VVV slaat u linksaf en daar ziet u als het goed is uw fiets of auto weer staan. Dat viel mee, toch?

Piepklein rondje bos – 1,5 kilometer.

Dit kleine rondje bos start ter hoogte van Rozendijk 35. Als u vanaf De Bakkenweg komt, gaat u schuin rechtdoor. Zet uw fiets of auto direct na de kruising in het kleine, onverharde parkeerhaventje. Loop het bos in, richting de uitkijktoren.

De Fonteinsnol met om de hoek Restaurant de Worsteltent

Voordat u de trap neemt, sta even stil. Bij het monument ter ere van op 15 januari 1944 omgekomen Engelsen. De Duitsers bombardeerden hun Lancastervliegtuig. Vijf kwamen om, 2 redden zichzelf met een parachute.

Beklim de trap (dit is het moment om even te vlammen, aan het einde en bovenaan de berg staat een bankje). De uitkijktoren is de moeite waard. Op de bovenste etage heeft u zicht op alle boomkruinen en bij helder weer ziet u zelfs een reepje Noordzee.

De omgeving waar we nu zijn heet Fonteinsnol. Een nol is niets meer dan een ander woord voor hoog duin. Tot eind 1800 zat er in het hoge duin waarop de uitkijktoren staat een waterbron (fontein). Fonteins-nol. Weg grappigheid.

Bent u lekker uitgerust op het bankje, van de tientallen treden het nol op? En zijn uw wandelgenoten op de toren geweest? Dan vervolgen we de route naar beneden. Rechts naar beneden, wel te verstaan, want anders belanden we op het mountainbike pad en dat is voor wandelaars linke soep. Rechts van de toren naar beneden lopen dus. Daar steek je aan de voet van de heuvel een smal mountainbike pad over, om vervolgens op een iets breder wandelpad te belanden. Sla rechtsaf. En ga aan het einde van het pad weer rechts. Loop rechts van de weg terug naar het onverharde parkeerterrein en het piepkleine rondje bos is een feit.

Stukje Waddenzee – 2,5 km.

Na die paar honderd meter Noordzee tijdens het rondje Bleekersvallei is het voor de volledigheid nog wel even leuk om de Waddenzee te zien. Precies aan de andere kant van Texel. Deze zee oogt weliswaar rustiger, maar schijn bedriegt. De stroming in dit stuk zee tussen Vlieland en Texel liegt er niet om. Zwemmers en zeilers hebben hier geregeld met hartkloppingen kennisgemaakt met het begrip ‘stille wateren, diepe gronden’.

Misschien wel één van de leukste plekjes op Texel

Desondanks is het een schitterend gebied. Met een lieflijk strand, druk doenerige strandplevieren (vogels) in de vloedlijn en sternen (óók vogels) die zich als bakstenen in het diepere water laten vallen om een vis te pakken te krijgen.

We starten bij Paal 33, het enige stuk Waddenzee langs Texel waar u duinen aantreft (de rest van de Waddenzee van dit eiland ligt achter een dijk). Hier ligt rechts van de strandopgang ook meteen een hartstikke leuk strandpaviljoen: Kaap Noord. Wie weet komt u onder de wandeling uit, als u de reisgenoten fijntjes attendeert op de koffie-met-appelgebakaanbieding? IJs voor de kinderen?

Laten we ervanuit gaan dat u nog even karakter toont. Ga linksaf het strand op. Loop richting de vuurtoren die u al aan de horizon ziet staan. Het rode stucwerk is niet te missen. Ooit kleurde de toren met elke zonnestraal meer roze. De schilder had per ongeluk de rode verf zónder uv-filter meegenomen.

Sla voor de vuurtoren linksaf en loop langs het klinkerpad tot aan de geasfalteerde weg. Loop zo’n 300 meter links van de weg in de berm, richting camping en chaletpark De Robbenjager. Vervolg uw weg over het klinkerpad en wandel via hetzelfde pad de dijk op. Bovenaan gaat u links en met een beetje geluk heeft u Kaap Noord schuin voor u alweer in het vizier. Is het alweer tijd voor de lunch?

We hopen dat uw imago dankzij onze wandelvoorzetten geen deuk gaat oplopen. Lekker genieten op Texel!

Bouke Weber

Meer informatie over wandelen op Texel leest u hier.