Het eiland rond; voor elk wat wils

Het begon allemaal met die ene logiesverstrekker die zijn gasten de fiets van zijn vrouw liet gebruiken en daar een kleine vergoeding voor rekende. Na de fiets kwam de tandem, na de tandem de solex, de scooter, de tuktuk en de segway en inmiddels is de verhuur van fietsen een bedrijfstak met vele tientallen werknemers.

Er zijn heel wat manieren om het eiland te verkennen, maar de meest populaire daarvan is nog altijd per fiets. De gezamenlijke verhuurders beschikken over enkele duizenden fietsen en er zijn dagen dat deze allemaal onderweg zijn. Reken daarbij de honderden fietsen die onze bezoekers zelf meebrengen, dan zou je opstoppingen verwachten op de fietspaden. Maar gelukkig beschikt het eiland over meer dan honderd kilometer fietspad, maar het blijft wel uitkijken.

Leuk vervoersmiddel, maar Texels is het niet.

Ook de variatie aan fietsen lijkt nog altijd groter te worden. Naast de gewone dames- en herenhuurfiets met zeven versnellingen zijn daar de e-bikes, de mountainbikes, de bakfietsen, de aanhangers voor kind of hond, de driewielers, de kinderfietsen en de al genoemde tandems. Er zijn e-bikes die alleen een steuntje in de rug bieden en e-bikes die als brommers over het fietspad zoeven en ook mountainbikes, tandems en bakfietsen zijn er tegenwoordig met elektrische trapondersteuning. De verhuur van fietsen is daarmee een logistieke operatie geworden met een enorme behoefte aan voldoende stopcontacten.

En fietsen is nog maar één manier om het eiland rond te komen. Met de komst van vernieuwende, innovatieve en hippe voertuigen enerzijds en grote aantallen opgeknapte, herstelde en nostalgische vervoermiddelen anderzijds is er voor iedereen wel een passend vervoermiddel te vinden.

Wel Texels; de Lopifit. Bijna nergens verkrijgbaar in Nederland, maar wel in Oosterend.

Het meest bekend daarvan is natuurlijk de Solex. Dankzij de solexclubs die met leren jas en pothelm dit rijwiel met hulpmotor een tweede leven gaven, is de solex niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Er lijkt niets leuker dan met een groep maten al knetterend over het eiland te crossen op een fiets met hulpmotor, zeker als er eentje onderweg panne krijgt. Dat levert hilarische taferelen op waarover nog lang daarna aan de koffiemachine verteld zal worden. Ook bromscooters kom je regelmatig tegen, maar die hebben natuurlijk bijlange niet hetzelfde uitgelaten imago als de solex.

Minder luidruchtig verplaatsen kan ook. Populair, bij zeker doelgroepen, is bijvoorbeeld de huifkar. Dat is pas rustig rondkijken. Heerlijk onderuitgezakt zitten, voortgetrokken door een paar sjokkende karrepaarden die nooit haast lijken te hebben. Een tempo dat alle tijd geeft voor de verhalen van de koetsier. En die zijn legio. Niet allemaal even waar misschien, maar wel allemaal zeer onderhoudend.

Ze bestaan echt: De tandemsolex …

Voor wie meer paardenkrachten zoekt, is het huren van een MG-B of Jaguar E-type misschien een optie. Hoewel nergens op het eiland echt gescheurd mag worden (Texel was de eerste gemeente die een maximumsnelheid instelde), kan het bochtenwerk spectaculair zijn. En het blijft exclusief, het aanbod aan sportwagentjes met open dak is een stuk kleiner dan dat van andere vervoermiddelen zoals bijvoorbeeld de tuk-tuk. De wegligging van de Vespa Calessino mag dan wel een stuk minder zijn dan die van de genoemde sportwagentjes en de topsnelheid een stuk lager, de gezelligheid om met een groepje op pad te zijn, maakt veel goed. En de Vespacar maakt zeker zoveel lawaai als een Jaguar, dus je voelt je evengoed de koning van de weg.

Een veel stiller, rustiger manier om het eiland te verkennen, en toch hip en vernieuwend, is de elektrische loopfiets Lopifit. Bijna nergens in Nederland te krijgen, maar wel (exclusief) in Oosterend. Het is wennen, ze zijn wat lang en breed en je moet je loopritme een beetje aanpassen, maar eenmaal gewend, gaat het vlot en ver. Net als lopen, maar dan drie keer zo snel en half zo vermoeiend. Een beetje de trendy opvolger van de e-bike.

Elektrisch en dus milieuvriendelijker: De Segway.

Elektrisch en dus milieuvriendelijker: De Segway.

Buitendijks is er ook van alles gaande, maar dat is stof voor een volgende keer. Dan hebben we het over powerkiten, blokarten, kitesurfen en suppen. Het spel van wind en golven. Voorlopig gaan we genieten van de nazomer en van de vele manieren om de schoonheid van het eiland te verkennen.

Fijne nazomer!

Bouke Weber

Bij al onze accommodaties kunt u fietsen huren. Ook hebben we diverse fiets- en wandelarrangementen.
De Koog: Hotel Greenside
Den Burg: Hotel de Lindeboom
De Dennen: Hotel de 14 Sterren
Oosterend: Hotel & Bungalowpark Prins Hendrik