Gay Friendly vakantie in Ontario

Gewoon vriendelijk voor alle gasten …

Zeggen dat je homovriendelijk bent: zum kotsen of een vette kans?

Laatst meldde ik onze hotels Greenside en De Lindeboom aan bij een boekingssite. Aan het einde van het online klik- en vragenrondje kreeg ik de vraag ‘Is uw hotel homovriendelijk?’ Huh? Dat is toch hetzelfde als vragen of ik vriendelijk ben voor mijn hotelgasten? Of voor elektrisch fietsende vijftigers met meekleurende brillenglazen? Is dat homovinkje niet een beetje zum kotsen?

Morgen (2 augustus) is het weer zo ver; Canal Parade Amsterdam 2014

Morgen (2 augustus) is het weer zo ver; Canal Parade Amsterdam 2014

Ik ging op zoek naar het verhaal achter het vinkje.

Homovriendelijk zijn wat heb je eraan en wat betekent het?

Als ik mezelf ‘afvink’ als een homovriendelijk hotel, moet ik dan regenboogdekbedden aanschaffen en een aantal kamerwanden roze verven? En is het de bedoeling dat het personeel exact weet welke homobars er in de buurt zijn (heb je die, op Texel)? Als ik het niet aanvink, ben ik dan automatisch homo-onvriendelijk? Ik – een nono op dit vlak – ging op zoek naar de speciale wensen die schuilgaan achter het vinkje.

Mishandeld

Ik kom erachter dat de kenmerken van een homovriendelijk hotel vooral over respect gaan. Homo’s willen allereerst graag weten waar ze zonder opgetrokken wenkbrauwen worden ontvangen en zonder problemen mogen inchecken. Dat is in veel landen – en ook in veel Nederlandse provincies –  niet vanzelfsprekend. Zoek maar naar verhalen van homopesterijen. Je leest misselijkmakende anekdotes van mensen die – ja in Nederland ja!- dagelijks zijn bekogeld met stenen. In een blog lees ik hoe een meneer kruipend over de galerij van zijn flat naar huis gaat. Als een aantal buurtgenoten hem zag, werd hij mishandeld. Zijn hond ook, trouwens.

Nachtkastje ertussen

Op een reisblog lees ik dat een aantal hotels haar personeel en anti-discriminatieverdrag laat tekenen voor ze in dienst treden. Ik ken geen verhalen van mishandelingen in hotels, maar incidenten en ongastvrije voorvallen zijn er in de ‘gastvrijheidsbusiness’ ongetwijfeld. Een levensgenieter uit het horecavak, vertelt hoe hij een paar jaar geleden een kamer boekte in Ierland, waar het personeel zich niet zo goed raad wist met zijn vriend en hem. “We boekten als stel, maar belandden in bedden met een nachtkastje ertussen. Ik let nooit op de term homovriendelijk bij het boeken van een overnachting, maar als je naar conservatieve landen op vakantie gaat, kan ik me voorstellen dat het houvast geeft.”

Gezellige hotelkamer met zo'n nachtkastje er tussen

Gezellige hotelkamer met zo’n nachtkastje er tussen

Gay only

Ok. Vriendelijk ontvangen worden en samen mogen slapen in één bed. Ik weet zeker dat mijn medewerkers daaraan prima kan voldoen. Wat zoekt de homo nog meer? Ik besluit te gaan googlen op homovriendelijke hotels. Zelfs de grotere reisaanbieders zoals Arke hebben op hun site informatie die zich richt op homovriendelijke en ‘Gayonly’ vakanties. Wat ik zie is, trendy, hip en stijlvol. Als je echt nog denkt dat alle homostellen al WMCA-zingend onder hun regendekbed kruipen, dan kom je écht uit een paasei. Ik twijfel of ons klassieke hotel De Lindeboom voldoet aan de eisen die homo’s stellen aan een vakantie. Ons meer trendy hotel Greenside daarentegen zou een kans kunnen maken. Dat homo’s de lat hoog leggen, daar ben ik inmiddels wel achter.

Wat kan Texel met de trendy homo?

De levensgenieter legt het me uit. Hij ziet vooral kansen voor hotels en b&b’s die zich profileren als homovriendelijk. Je komt volgens hem via allerlei speciale reisblogplatforms in contact met een interessante doelgroep. Homostellen staan namelijk bekend als sportieve – vaak kinderloze –  tweeverdieners die houden van galeries en kunstroutes (money to spend…). Voor de Texelse theaterevents zoals Klifhanger en Broadway maak je veel homo’s warm. Ook voor de rust, vrijheid, stranden en lekker eten. Een aantal trendy hotels in Nederland profileert zich volgens hem als homovriendelijk.

Misschien toch maar aansluiten bij World Rainbow Hotels?

Misschien toch maar aansluiten bij World Rainbow Hotels?

Onopgevoede rekels

Duhu, natuurlijk komen er door homovriendelijk te zijn geen hetero’s meer in je accommodatie. Onzin. Je weet in ieder geval bijna 99 procent zeker dat achter een incheckend homostel geen schare gillende, onopgevoede rekels tevoorschijn komt. Een geruststellende gedachte, voor veel vakantiegangers. Misschien moet ik ook maar eens gaan letten op dat vinkje, als ik een vakantie boek (…).

Culinair walhalla

Ik ben enthousiast. Als ik snel schakel, kan ik een nieuwe trendy doelgroep naar het eiland lokken met bijvoorbeeld een Proeverij-arrangement tijdens hemelvaart in Den Burg. Vanuit het hotel staan ze letterlijk in twee stappen midden in een culinair walhalla. Ik heb het vinkje ‘homovriendelijk’ nog niet geactiveerd, maar ben wel een aantal interessante inzichten verder.

Gay Friendly Wines ... Je kunt het natuurlijk ook overdrijven.

Gay Friendly Wines … Je kunt het natuurlijk ook overdrijven.

Bouke Weber