Top drie van beste leerbedrijven in Nederland bereikt!

Hotel Greenside uit De Koog hoort tot de drie beste leerbedrijven van Nederland. Het greep maandag 14 april tijdens het uitreikingsfeest in Bleiswijk nét naast de eerste prijs. Met de nominatie schrijft het Greenside-team, onder leiding van Karin Berger en Gerjan Hebers, geschiedenis. Voor het eerst sinds lange tijd staat er weer een horecabedrijf in de top 3.

Friesland Campina Domo, de zuivelfabriek uit Borculo, is de winnaar. De bedrijfsleiding kreeg de prijs uit handen van Minister van OCW Jet Bussemaker. Hotel Greenside maakt samen met Gielissen Interiors & Exhibitions in Eindhoven de top drie compleet. De uitreiking bestond verder uit interviews en een paneldiscussie met de onderwijsminister. Hieraan deed Kees Boks, restaurantmanager van Wambinge, het restaurant in Greenside, mee. Hij hoort tot de beste tien leermeesters van Nederland.

Debat met o.a. één van de beste leermeesters van Nederland Kees Boks van Hotel Greenside

Debat met o.a. één van de beste leermeesters van Nederland Kees Boks van Hotel Greenside

Goed voor jezelf zorgen

Bouke Weber, algemeen manager van Hotelgroep Texel, waarvan ook Greenside deel uitmaakt, is trots. ‘Dit is echt een prestatie. We hebben net niet gewonnen, maar voelen ons wel winnaar. ‘s Avonds hebben we met alle mensen die bij Greenside werken bij elkaar gezeten en gevierd dat we dit met elkaar hebben bereikt. Waar een klein eiland al niet groot in kan zijn…” Karin en Gerjan beschrijven kort het verhaal achter de goed naam als Leerbedrijf: ‘We zijn voor leerlingen niet alleen hotelmanagers, maar voor een belangrijke periode in hun leven ook hun vader en moederfiguur. We leiden hen op én leren hen om goed voor zichzelf te zorgen.” Gerbrick Brandsma is stagiaire bij Greenside. “Omdat we tijdens onze stage ook in het hotel wonen, leren we hoe we zelfstandig kunnen leven op een eigen plek.”

Hoog aangeschreven

Greenside bewees volgens deskundigen al eerder dat ze hun vak als leerbedrijf voor leerlingen van middelbare hospitality en horecaopleidingen goed verstaan. In oktober 2013 ontvingen ze de prijs voor Beste Leerbedrijf Horeca. Sterk Werk, dat Greenside voorstelde aan de landelijke jury, zegt op hun site: “Het bedrijf heeft een duidelijke visie op opleiden. Leerlingen wonen én werken in het hotel. Ze leren zich goed handhaven in hun vak, maar ook hoe ze voor zichzelf kunnen zorgen. Het bedrijf staat ook hoog aangeschreven bij scholen, zowel bij het vmbo dat op het eiland is gevestigd als bij het roc aan de overkant. Hotel Greenside is een veelzijdig en veilig leerbedrijf, niet alleen voor de topper, maar ook voor de leerling die extra aandacht nodig heeft. Opleiden zit in het DNA van Greenside.”

De uitslag wordt bekend gemaakt. De spanning is te snijden.

De uitslag wordt bekend gemaakt. De spanning is te snijden.

500.000 mbo’ers

Voor ruim 500.000 mbo-studenten in ons land is de praktijk een onmisbaar onderdeel van hun opleiding. Om het belang daarvan te onderstrepen, heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de prijs  Beste Leerbedrijf van Nederland in ‘96 in het leven geroepen. Sinds 2009 krijgt ook de Beste Praktijkopleider een prijs. SBB, een stichting die zich hard maakt voor goed geschoolde vakmensen, organiseert de prijsuitreiking. De onafhankelijke jury nomineert uit tientallen voordrachten drie bedrijven en drie praktijkopleiders. De jury bezoekt alle genomineerden en kiest na deze bedrijfsbezoeken de winnaar.