Weer of geen weer, Norbert is als het even kan op het strand te vinden.

Kijken achter de voordeuren van Texelse strandhuisbezitters

Welke grillen het weer in de zomer ook laat zien, Texelse strandhuisbezitters zijn de lachende derden. Zij hebben altijd een reden om naar het strand te gaan. Van buiten douchen tot wijn drinken in de hangmat: een blik achter de zanderige voordeuren van drie Texelse geluksvogels.

Norbert Kager (huurhuisje paal 12): improviseren op een tweepitsgasstel.

“De zee lichtte die nacht. Ik zie mijn dochter nog spetteren in het water, om haar heen was het pikdonker en ik hoorde haar roepen: ‘Ik ben Tinkerbell!’ Een prachtig moment.” Norbert Kager, de man van de technische dienst en portier bij De Lindeboom, huurt met zijn vrouw en drie kinderen voor het vierde jaar op rij een huisje bij Paal 12 op Texel. “Hier raak ik alle overbodige gedachten kwijt. Mobiel bereik is er niet. In dat hokje is het leven simpel en overzichtelijk. De lucht en het water gedragen zich per uur anders, het uitzicht is nooit hetzelfde.”

Nog een paar dagen genieten van een mooie nazomer. Daarna mogen de strandhuisjes uitrusten.

Nog een paar dagen genieten van een mooie nazomer. Daarna mogen de strandhuisjes uitrusten

De kwakkelzomer zorgde voor een laagterecord aan bezoeken. “Maar, als je een huisje hebt, ga je wel relatief vaker. Ik monteer er elk jaar een keuken in. Eén van de kastjes vond ik nog bij het vuilnis.” Norbert huurt het huisje. Voor een bedrag van zo’n 500 euro per seizoen (eind april-halverwege september) zet de exploitant het huisje voor je aan de duinenrij. Hiervoor staat de verzamaling strandhokjes een paar dagen op het strandslag. Huurders krijgen zo de kans om nog wat voorzieningen aan te brengen. Dat scheelt heel wat dagen en meters ploeteren door het mulle zand.

Norbert: “Om zes uur ‘s avonds bind ik het schort voor mijn zwembroek en kook ik een maaltijd. Ik heb op een grote gasfles een tweepitsgasstel aangesloten, waardoor ik moet improviseren met de hoeveelheid pannen en ingrediënten. Dat maakt het koken, ik ben hobbykok, bijna leuker dan thuis. We nemen niets kant-en-klaar of voorgesneden mee. Champignons paprika’s, uien… we snijden alles buiten aan tafel. Barbecuen doen we ook. Ik heb zo’n model met korte pootjes, waar we met de kont in het zand omheen gaan zitten.”

Weer of geen weer, Norbert is als het even kan op het strand te vinden.

Weer of geen weer, Norbert is als het even kan op het strand te vinden

“Met marktkraamklemmen, windschermen en een doek bouw ik in vijf minuten een voortent. Onze slaapserre.” Buren verdenken Norbert van een onderkelderd huisje; zij zien onstellend veel tussen de openslaande deuren ‘verdwijnen’. “Hahaha, ik ben een verzamelaar, dat klopt. Alles past, omdat ik het huisje efficiënt heb ingericht. Aan de buitenzijde heb ik een afsluitbare kist geschroefd, waarin de bodyboards en het strandspeelgoed van de kinderen zitten.” Binnen hanteert Norbert de clean floorpolicy: over één lengte van het huisje hangt een kapstok van twee en een halve meter lang. Bikinitopjes, handdoeken, kleren van het bezoek… ze krijgen niet de kans rond te slingeren op de vloer. “Het moet wel een beetje netjes blijven natuurlijk.”

Norberts tip: “Zorg voor een kookstel. Dan hoef je rond etenstijd niet naar huis. Improviseren met twee gaspitjes, een aardappeltje bakken, nasi of pasta maken met uitzicht op zee… machtig mooi.”

Ivor (Paal 33, eigen huis met vergunning): uitzicht op Vlieland vanuit de hangmat.

Een hangmat, stromend water, leuke mensen en een goed glas wijn. Na ruim dertien jaar strandhuisjesvergunning met een eigen huis bij Paal 33 is dit Ivor van Onzen’s strandrelax-shortlist. De ongeschreven regel, toegelicht door zijn vriendin Miranda: de blauw-gestreepte hangmat is gereserveerd. ‘Hij komt alleen van het haakje als Ivor er is, niemand haalt het in zijn hoofd daar in te gaan liggen.’ Gelukkig zijn er drie hangmatten.

Texel rules: Relax, Enjoy, Relax, Enjoy

Texel rules: Relax, Enjoy, Relax, Enjoy

Vroeger was het gebied waar de pakweg 30 huisjes waaronder die van Ivor staan, het best bewaarde eilandgeheim. Voorbehouden aan catamaranzeilers en een handvol locals. Toeristen gingen liever naar het Noordzeestrand bij Paal 28. De zeilschool, een paviljoen met goed eten, dito sfeer en een steeds nadrukkelijker aan de weg timmerende vaardienst naar Vlieland, voerden elke zomer meer liefhebbers aan. Vlak naast Ivor’s huisje klitten elke paar uur de opvarenden van de Vlielandboot samen.

Toch blijft het golvenloze, ogenschijnlijk kalm kabbelende waddenzeewater de sfeer bepalen: mensen praten zachtjes en kinderen spelen rustig in het zand. Onachtzame zwemmers komen bedrogen uit: de smalle doorgang tussen Vlieland en Texel zorgt voor een moordend snelle onderstroom. Vorige week sleurde een door kinderen gealarmeerde zeiler nog een ‘Hilfe’-roepende Duitser uit het water. Het duurde even voor de toekijkende kinderen de ernst van de situatie inzagen: “Jij heet toch geen hilfe?”

Uitzicht op het Waddenveer. Bijna tropisch met de T van Texel.

Uitzicht op het Waddenveer. Bijna tropisch met de T van Texel

In en rond het zelfgebouwde en eigenhandig ingerichte huisje waar Ivor het liefst zit met zijn dochter Ilse, zoon Pelle en vriendin Miranda, is geen half werk verricht. Een houten vlonder biedt toegang tot een interieur dat zonder de tussenkomst van Photshop naadloos in het zomernummer van tijdschrift VT Wonen had gepast. In de bedstee, geschilderd in dezelfde kleur lichtblauw als de rest van deze tweede seizoenswoning, passen vier mensen. De vouwgordijnen zijn gemaakt van zeildoek, net als de gordijnen voor de keukenkastjes.

Ivor kookt er op gas, uit de kraan stroomt ijskoud zoet water. Ivor: “Als iets van alle gemakken is voorzien, dan geniet ik echt.”

Silvia (eigen huis bij Paal 12): slow filterkoffie drinken en douchen na een duik in zee

Haar opa en oma hadden het huisje-met-vergunning dertig jaar geleden al. Samen met de ooms en tantes. Silvia ‘skarrelde’ er in de zomers toen al rond. Nu deelt ze het met haar zus en hun kinderen.

Elke zomer slaat ze bij het strandslag van paal 12 rechtsaf en vervolgt ze met ferme pas haar weg naar het huisje. De komst van haar eerste kind, inmiddels is ze moeder van twee, hield haar niet tegen: een paar maanden na de geboorte van haar oudste zoon stapte Silvia al met een gevulde draagzak op haar buik en een tas proviand in de hand richting haar plek aan zee. De middagslaapjes van de kinderen in campingbedjes verlopen er, met hier en daar wat extra suswerk, prima.

De Texelse Palen 9, 12, 15,17, 20, 21 en 28 verhuren huisjes aan het strand

De Texelse Palen 9, 12, 15,17, 20, 21 en 28 verhuren huisjes aan het strand

“Onmisbaar… De buitendouche om het zeewater mee van je lijf te spoelen (zout op je huid zorgt dat je sneller verbrandt, dus dat moet er af), een windscherm, spullen om koffie mee te maken, prikweg om kwallenbeten mee in te smeren en speelgoed voor de kinderen.”

Hoe ze deze slow filterkoffie maakt zonder elektriciteit? “Nou, stel je daar niet teveel high techoplossingen bij voor hoor. Ik gebruik een thermoskan, zet daar een filterhouder-met-filter op en gooi vervolgens kokend water op de koffie.” Het water kookt ze in een ouderwetse fluitketel en op een gaspitje. “Zo’n flip de fluitketel vind je tegenwoordig ook niet meer in elke winkel.”

Is zo’n strandhuisje op Texel ook voor u weggelegd?

Ziet u het zitten, het strandleven wat Silvia, Ivor en Norbert beschrijven? Denk dan niet dat het voor u als niet-Texelaar niet is weggelegd. In principe kan iedereen in aanmerking komen voor een huurhuis of strandhuis-met-vergunning. Houd wel rekening met een wachttijd.

De Texelse Palen 9, 12, 15,17, 20, 21 en 28 verhuren huisjes aan het strand. Huren kan voor de duur van een dag, week of heel zomerseizoen (afhankelijk van het weer, start het seizoen eind april, om in september weer te eindigen). Houd er wel rekening mee dat u bij een aantal strandexploitanten op de wachtlijst terecht komt. De voorzieningen (van stromend water tot WiFi) verschillen per strandpaal.

Je hebt ze in alle soorten en maten; de Texelse strandhuisjes. Zelfs Pipo heeft eentje ...

Je hebt ze in alle soorten en maten; de Texelse strandhuisjes. Zelfs Pipo heeft eentje …

Wilt u een vergunning aan een van de aangewezen stranden, zodat u daar uw eigen huisje op kunt zetten? Ook als u niet op het eiland woont, kan dat. De gemeente texel verstrekt de vergunningen en int de gelden. Een vergunning aanvragen betekent niet automatisch dat u hem ook krijgt: ook hiervoor geldt in een aantal gevallen namelijk ook een wachttijd.

Geniet nog even van een geweldig mooie nazomer.

Bouke Weber