Maar nu is het oktober …

Veel van onze gasten kennen het eiland vooral uit de zomer. Van de eindeloze dagen op het strand, de vrolijke markten die elke dag wel ergens worden gehouden, de soms overvolle terrassen, de strandpaviljoens en de romantische wandelingen door de zwoele zomernacht.

Maar nu is het oktober. “De stoelen staan omgekeerd op tafel, het seizoen is voorbij”, zoals in het liedje. Zo desolaat is het overigens bij ons nog niet, al worden de dagen worden merkbaar korter en de avonden kil. Desondanks is er ook in oktober nog genoeg te genieten. Het is nog geen herfst en nog lang geen winter. Nazomer, noemen we dat hier. Een wisselvallig seizoen waarin er veel regen kan vallen en waarin het flink kan stormen. Maar ook een seizoen waarin je zonder jas op een terras kunt zitten. Al doe je er natuurlijk verstandig aan wel een jas bij je te hebben, want je weet tenslotte nooit.

Ook leuk voor na de zomer: Het Cultuurhistorisch museum in De Waal

En het seizoen van markten, openluchtfestiviteiten, muziekfestivals en zonnebaden mag dan voorbij zijn, er valt ook in de nazomer nog genoeg te beleven. Vervelen is er bij ons niet bij.

Cultuur snuiven in diverse musea

Bent u bijvoorbeeld al eens in het Cultuurhistorisch Museum geweest? Of in ons Luchtvaart- en Oorlogsmuseum? Geen grote musea, maar zeer de moeite waard voor wie meer wil weten over de geschiedenis van het eiland. En nu het weer wat minder druk is, hebben de medewerkers alle tijd om in geuren en kleuren hun verhaal te doen. Het leuke van deze twee musea is dat ze vol verwijzingen zitten naar andere plekken op het eiland. Na een bezoekje aan het museum ziet u grote delen van Texel ineens met heel andere ogen.

Goed ingepakt met de boswachter op stap

Leerzaam kan het ook zijn om eens met een boswachter op excursie te gaan. Met laarzen aan en een goeie jas kan dat een hele ervaring zijn. Ze nemen je mee naar plekke waar je anders niet zo gauw komt en laten je daar dingen zien waarvan je het bestaan niet kende. En voor wie geen zin heeft in een rondleiding met gids: de vogeltrek is weer begonnen en langs de Vogelboulevard aan de oostkant van het eiland valt weer genoeg te zien. Ga vooral eens kijken in de vroege morgen, als het laag water is. Dan ziet u zelf waarom we zo gek zijn op die bak met prut die we liefkozend Waddenzee noemen.

Ieder geveltje zijn eigen verhaal

En ga eens in de dorpen kijken. En dan niet op de zomerse manier van de ene markt naar de andere en van terras naar terras, maar kijk eens naar de dorpen zelf. Naar de manier waarop ze zijn opgebouwd, naar de oude en iets minder oude gevels, naar het stratenplan en de naambordjes. Voor de goede verstaander valt hieruit de hele geschiedenis van zo’n dorp af te lezen. En anders is de geschiedenis van de meeste dorpen wel geboekstaafd in een boekwerk of gidsje dat bij iedere plaatselijke boekhandel te verkrijgen is.

Mooie gevelstenen zoals deze van Het Schoutenhuys in Den Burg

Maar het mooiste genieten van oktober is natuurlijk in de natuur. Ook daar is de drukte van de zomer voorbij en alles wacht op de herfst. Het blad aan de bomen wordt wat dunner en verkleurt, de dieren zoeken een heenkomen voor de koude maanden. Het gras, dat nog langzaam groeit als de zon even schijnt, voelt dun en zacht als het haar van een oude dame en een verdwaalde bloem denkt nog dat het voorjaar is. De grond ligt bezaaid met de besjes en noten die de vogels hebben laten hangen en de avonden zijn stil en geuren zoet naar de late zomer.

Alles lijkt klaar voor de naderende winter. Maar zover is het nog niet. Nog heel even niet.

Bouke Weber