Incognito

Met de hond op vakantie naar Texel

Vroeger hadden we geen hond. Toch dachten we Texel goed te kennen en we dachten dat we op de meeste plaatsen wel waren geweest. Maar nu we zelf een hond hebben, zien we het eiland ineens door heel andere ogen.

We komen op plekken waar we eerder nooit kwamen, spreken heel andere mensen – over onderwerpen waar we vroeger geen weet van hadden -, en hebben met andere regels en bepalingen te maken.

Op sommige plekken kunt u uw hond maar beter niet los laten lopen ...

Op sommige plekken kunt u uw hond maar beter niet los laten lopen …

Texel is hondvriendelijk

Wat steeds weer opvalt, is hoe hondvriendelijk Texel eigenlijk is. Natuurlijk zijn er gebieden waar het beestje aan de lijn moet, maar op grote delen van het eiland mag hij het hele jaar door loslopen en ravotten. Zolang hij andere mensen – en andere honden – maar niet tot last is, dat spreekt vanzelf. Maar daar maken we ons met ons hondje geen zorgen over.

Zelf gaan we altijd graag naar het strand. Niet met al te laag water, want ons hondje heeft de neiging de strekdammen op te rennen, achter de meeuwen aan, en daar dan uit te glijden en in het water te belanden. Dan zitten we de hele weg naar huis met een kletsnatte hond in de auto. En het is natuurlijk koud en gevaarlijk, want hij kan zich lelijk bezeren aan die losse stenen. Maar met hoog water, op het harde gedeelte van het strand, kan hij mooi hardloopwedstijdjes houden met de drieteenstrandlopers, de kluten, de meeuwen en alle andere vogels, waarvan alleen de echte vogeltjesmensen weten hoe ze heten. En ondanks dat we op het eiland wonen, zijn we geen vogeltjesmensen. Nee, wij zijn hondenmensen. Nou ja, sinds kort dan. Én nogal eenkennig.

Ollie houdt van fruit de mer. Vandaag stond er Noordzeekrab op het menu.

Ollie houdt van ‘fruit de mer’. Vandaag stond er Noordzeekrab op het menu.

Tijdens het rondrennen en snuffelen en graven op het strand doet de hond vaak vondsten waar menig Texelse strandjutter jaloers op zou zijn. Een schatkist met gouden dukaten heeft hij nog niet opgeduikeld, maar we blijven natuurlijk hopen …

Ook op Facebook: Texel, mijn hond en ik

Ook merken we steeds weer dat we niet de enige hondenbezitters zijn die het eiland als de ideale vakantiebestemming zien. Wist u bijvoorbeeld dat er een speciale pagina op Facebook is voor mensen zoals wij? Nee? Kijk dan eens op “Texel, mijn hond en ik“. Een pagina vol foto’s van trouwe viervoeters en soms van hun baasjes. Op het strand, onderaan de vuurtoren, in het bos, tussen de weilanden. Een pagina vol belevenissen van beestje en baasje, van de veerboot tot de vakantiewoning en dan in de auto weer terug naar huis, vol goede herinneringen aan het eiland en vol plannen om snel weer terug te komen.

In de Dennen word je soms verrast met de meest mooie doorkijkjes

In de Dennen word je soms verrast met de meest mooie doorkijkjes

De VVV voorziet gasten die met de hond komen graag van aanvullende informatie over waar loslopen wel is toegestaan en waar niet. Het is zaak deze regels nauwkeurig na te leven, want de boetes die Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer opleggen zijn niet mals. Oké, het geld komt dan wel ten goede aan het natuurbehoud op het eiland, maar het blijven natuurlijk onverwachte en vooral ook ongewenste en eenvoudig te voorkomen uitgaven.

Honden zijn in onze hotels en bungalows toegestaan

En met een speels hondje zoals dat van ons blijft het natuurlijk altijd uitkijken. Voor vogels, voor lammetjes en vooral ook voor auto’s. Om een of andere reden denkt Ollie dat hij auto´s moet najagen, opjagen of vangen, reden om hem niet al te veel los te laten lopen. Zeker niet in het bos, waar een autoweg nooit ver weg is. Aan de andere kant zit hij nooit fietsers, wandelaars of andere honden na.

Uw hond mag komen waar u ook mag komen. U op het pad, dan uw hond ook.

Uw hond mag komen waar u ook mag komen. U op het pad, dan uw hond ook.

Dat laat hij graag aan andere honden over. Texel is zelfs zó hondvriendelijk, dat er speciale reizen worden georganiseerd voor mensen die met hun beste vriend op vakantie willen.

Gelukkig zijn in veel hotels, pensions en appartementen honden toegestaan, zodat een reisorganisatie als Pfoten Tours (ja, die bestaan echt!) voldoende ruimte kan vinden voor de vele liefhebbers. Want dat blijft toch altijd, met of zonder hond, de grote kracht van Texel, de rust en de ruimte. Hoewel? Rust? Dat valt met een hond zoals die van ons nog te bezien. Maar u begrijpt wat ik bedoel.

Welkom op Texel!

Bouke Weber