Joehoe, tijd voor een midweek naar Texel

Midweek Texel? Goed idee, maar wacht niet te lang!

Een midweek naar Texel. Daar is het nu net weer voor. Of eigenlijk is het daar altijd wel weer voor. Want zelfs al zijn het maar vier dagen, een midweek op Texel voelt altijd als een hele week. En net als in het weekend, is er doordeweeks ook van alles te beleven.

Als je te lang wacht vis je achter het net, zoals volgende week bij Hotel de Lindeboom

Last minute midweek naar Texel?

Laten we meteen met een goede raad in huis vallen. Er zijn altijd gasten die tot het laatste moment wachten met boeken. Afhankelijk van het weer en hun eigen goeie zin besluiten ze dan van het ene op het andere moment er een paar dagen tussenuit te gaan en ja, waarom dan geen midweek naar Texel? En met een beetje rondbellen of internet surfen vind je altijd nog wel een plekje. Dat lijkt slim, maar is het niet. Want de kans dat deze mensen achter het net vissen en hun midweek ergens anders moeten doorbrengen, is helemaal niet ondenkbeeldig.

Het is weliswaar geen hoogseizoen, maar juist daardoor is het aantal slaapplaatsen op het eiland kleiner dan anders. Veel hotels en pensions draaien pas met Pasen op volle toeren en zijn nu druk aan het verbouwen en het renoveren. Net als bij Prins Hendrik en De Lindeboom. Ook daar zijn op dit moment ook niet alle kamers beschikbaar. (In Hotel Prins Hendrik zijn vanaf 23 maart alle kamers weer in de verhuur en helemaal in vogelstijl, binnenkort volgen de foto’s) En ook de schoonmaakbedrijven zijn nog druk, want sommige hotels zijn nog met de grote schoonmaak bezig.

Oneerlijk voor vaste een vroeg boekende gasten; last minute aanbiedingen

Bovendien – en daar vergissen de gasten uit ons voorbeeld zich ook in – is op het laatste moment boeken lang niet altijd voordelig. Juist als je vroeg boekt, kun je de scherpste prijzen en arrangementen selecteren. Wij bieden geen last-minutekorting, maar hebben wel heet gunstige annuleringsvoorwaarden voor als u uw tripje naar Texel onverhoopt toch zou moeten afzeggen. Ons advies dus: bijtijds boeken. Want zeg nou zelf: het zou ook niet eerlijk zijn tegenover de mensen die wel vroeg boeken, om op het laatste moment de prijzen te laten zakken.

Krokusjes in de berm; het voorjaar is in aantocht

Is er dan wel genoeg te beleven op Texel

Maar goed, dan zijn we een midweek op Texel. En dan? Is daar in deze tijd van het jaar wel iets te beleven? Als alles dicht is? Nou, het moet gezegd: dat valt alles mee. Een willekeurige week in de agenda van de Texelse Courant vermeldt concerten, toneelvoorstellingen, dansavonden, lezingen en zelfs al een enkele cursus. De ijsbanen zullen wel niet meer opengaan, maar het vroege voorjaar nodigt altijd uit tot lange wandelingen.

Ondanks dat er nu en dan regen valt (lees ook de blog ‘wat als het regent op Texel‘), zijn de meeste paden door weiden en duinen goed te belopen en de vogels zijn druk in de weer. Het krioelt in bomen en struikgewas van de nesteldrang en er wordt al heel wat gefloten en getjilpt.

En wat te denken van de uitbottende bomen? Het is natuurlijk persoonlijk, maar zelf vind ik weinig mooier dan te zien hoe alles na een lange winter weer tot leven komt. De meeste blaadjes zitten nog lekker ingepakt, maar hier en daar zie je toch al groene puntjes. Van narcissen die boven de kale grond uitsteken of tulpen. En sneeuwklokjes natuurlijk, die staan bij bosjes op de meest onverwachte plaatsen. Net als de krokusjes in de berm.

Heerlijk fietsen langs de bollenvelden zonder poncho

En lammetjes, die hebben we ook al gezien. Dat lijkt bruut, zo in de winterkou, maar het Texels schaap zit niet voor niks zo dik in de wol. Zolang ze droog kunnen schuilen, hebben de lammetjes nauwelijks last van de kou. En het is een zeker teken dat het voorjaar er weer aankomt, het gedartel in de wei.

Vier dagen zijn misschien wel te kort

Zelfs in deze tijd van het jaar zijn vier dagen te kort om te genieten van al het fraais dat Texel te bieden heeft. Wij zijn hier alle dagen van de week en ook wij komen vaak nog ogen te kort. Het verdient wel aanbeveling een goeie jas mee te nemen, want het weer kan grillig zijn. En al te vaak zien we mensen door de polder fietsen met een plastic regenponcho uit de supermarkt. En daar is het klimaat hier op het eiland nu net iets te onstuimig voor. Zelf hebben we altijd een goeie regenjas en een paar laarzen achterin de auto, want je weet nooit waar het zo mooi is dat je even moet stoppen om je ogen de kost te geven.

Uit de wind gaan liggen is soms aan te raden

En waar we natuurlijk nu volop van genieten, zijn de sauna en de wellness. Zoals in Hotel Greenside. Wat een weldadigheid is dat, om na een wandeling door de natuur even heerlijk te ontspannen en te baden in luxe. Dan zijn we weer helemaal klaar voor het concert van die avond. Of, in ons geval, een vergadering. Want met het seizoen in aantocht zijn er veel dingen die nog geregeld en besproken moeten worden zodat we straks weer optimaal in staat zijn om de drukte het hoofd te bieden en het iedereen naar de zin te maken. En ook dit jaar gaan we weer de nodige nieuwe dingen en verbeteringen doorvoeren. Maar daarover een volgende keer.

Tot binnenkort op Texel

Bouke Weber