Omgaan met Texelaars: TIEN tips

Ooit schreef de oud-hoofdredacteur van De Texelse Courant er een boekje over. Hoe je omgaat met Texelaars. Wie weet komt het nog eens tot een herdruk met aanvullingen. Tot die tijd delen wij af en toe een paar tips uit eigen doos.

De eenvoudig gestencilde boekjes met groene kaft en de titel ‘Omgaan met Texelaars’ vlogen al kort na de verschijning als zoete broodjes over de toonbank. Op een gegeven moment stopte het herdrukken. Jammer eigenlijk, want zowel nieuwe inwoners, mensen van buiten die trouwden met een Texelaar als vakantiegangers hadden veel aan de met humor doorspekte informatie. Zo scheelde onderstaande tip, ik heb hem in mijn eigen woorden genoteerd, een hoop vertraging voor mensen die met het ov reisden.

Omgaan met Texelaars; een vak apart.

Omgaan met Texelaars; een vak apart.

“Zwaai op Texel niet naar de buschauffeur, als je graag wilt dat hij stopt. Want hij zwaait terug en rijdt door. Tip: ga bij de halte staan en kijk de chauffeur aan. Dan stopt hij voor je. Nogmaals: zwaai niet.”

Hieronder nog een paar recente tips, op basis van eigen ervaringen en verhalen die op feestjes de ronde doen.

Probeer de decibellen op de juiste waarde te schatten

Texelaars zijn niet permanent boos, ze articuleren gewoon heel goed en praten duidelijk. Men zegt wel eens dat deze verbale helderheid te maken heeft met de altijd aanwezige wind op Texel. De eilanders hebben volgens ingewijden zo vaak met de wind in het gezicht gesprekken gevoerd, dat de stembanden op en top getraind zijn en de mondmotoriek uitstekend functioneert. Het kan soms wat intimiderend overkomen, maar de helderheid heeft wel een voordeel: de kans op misverstanden is een stuk kleiner.

Relax en je krijgt gegarandeerd je zin

Wil je hier op Texel als ondernemer overeind blijven in de drukte van het seizoen? Dat tegenwoordig al in april begint en zo rond oktober stopt? Dan is een zekere ontspannenheid in de manier van dienstverlenen van levensbelang.

Er is een visboer in Oudeschild met een bijzondere tekst achterop hun shirtjes. Weet u welke?

Bent u voor een vakantie, weekend of om welke reden dan ook op Texel? Ga dan bij balies, in rijen en aan de kassa staan strijden en stressen voor die ene minuut tijdswinst. Want het leidt ertoe dat de meeste retailers, horecaondernemers en andere hardwerkende eilanders de aandacht richten op de mensen die vriendelijk en geduldig zijn. Zij geven namelijk de meeste positieve energie en dat is wat we nodig hebben om het werk fluitend te kunnen blijven doen.

Is dit arrogant? Nee joh! Het is de manier om het hier leuk te houden met elkaar. Relax en u krijgt vanzelf wat u wilt. ‘Ja maar, we moeten nog…’ NEE. U moet hier helemaal niks. Die vuurtoren wacht wel. Het strand ook. En de zeehonden bij Ecomare kijken niet boos op hun horloge als u er tien minuten later bent.

U weet toch dat ik hier altijd fiets?

Een bekende, van rechts komend met de auto, moest in het noordelijkste Texelse dorp De Cocksdorp vol in de remmen voor een van links komende fietser. Toen de bekende het raampje opendraaide en zei: ‘Dat ging net goed, zag u mij niet aankomen?’ keek de fietser, een man die al jaren in het dorp woonde, verbaasd zijn kant op. ‘U weet toch dat ik hier altijd fiets?’ Op de Hoge Berg, een glooiend natuurgebied aan de rand van het dorp Den Burg, treft u geregeld een kudde schapen aan, met zo ongeveer dezelfde mores. Schapen doen, net als de fietser, niet aan voorrang, verkeer van rechts en welke regels dan ook.

Het Texelse kwartiertje

Te laat komen voor een afspraak en dat dan verkopen als een charmant lokaal gebruik, waarvan jij nog niet op de hoogte was. Dat is de tactiek van Het Texelse Kwartiertje. Komt een Texelaar te laat aankakken op een afspraak met jou? Dan zegt hij of zij niet: ‘Sorry dat ik je liet wachten’, maar ‘Hé, het Tesselse kwartiertje hè?’ Dat kwartiertje kan trouwens ook een half uur zijn. Of tien minuten. Dus zorg jij nou maar gewoon dat je op tijd bent.

Helaas staat dit restaurant niet meer.

Aan de overkant

Als je van het eiland af gaat, dan ga je naar ‘de overkant’. Ben je geen eilander en luister je een gesprek af tussen Texelaars die onderweg zijn of de week bespreken, dan hoor je dit geregeld voorbij komen. De overkant is een ander woord voor vanaf Texel naar Den Helder of de rest van Nederland gaan. Je zegt dus niet: ik ga een weekendje naar mijn zus in Drenthe, maar ‘Ik ga naar de overkant’. Met die zin is de kous af en vraag je niet door.

Bootje één, twee en drie. Of toch niet?

‘De vaste wal’ betekent hetzelfde. Echter, dit hoor je dan alleen weer uit de monden van mensen die niet oorspronkelijk van het eiland komen, maar die ook graag willen meepraten. Zij worden dan weer in hetzelfde hokje gezet als degenen die ‘Uit Texel’ zeggen. Ja mensen, het is ingewikkeld.

‘Boot 2’

‘Boot…’ en dan een cijfer. Het is cryptotaal voor het tijdstip waarop je de boot wilt nemen. Texelaars gaan er blind van uit dat als zij zeggen: ‘Ik neem boot 2’, dat de hele goegemeente dan weet hoe laat je van het eiland vertrekt en op de stoep staat.

De Texelaar vindt het dus, ongeacht waar je woont en werkt, superlogisch dat je dit allemaal weet.

De boot vanaf Texel gaat elk hele uur naar Den Helder en doet er 20 minuten over. De boot vanaf de veerhaven in Den Helder gaat elk half uur naar Texel en doet er eveneens 20 minuten over. Op drukke dagen varen er twee boten door het ongeveer zes kilometer brede water tussen Den Helder en Texel. Dan gaat de boot vanuit Den Helder en vanaf Texel elk heel en elk half uur. Doordeweeks gaat de eerste boot om 6.00 uur en de laatste boot om 21.00 uur vanaf Texel en om 6.30 en 21.30 vanuit Den Helder. Op zondagen en feestdagen moet je bij deze tijden een uur optellen. Oh en nog iets: de boot van maandag 13.30 vanaf Texel en de boot van 10.00 uur vanuit Den Helder vervoert alleen vrachtverkeer met gevaarlijke stoffen. Daar mag u met uw auto, caravan, fiets en de benenwagen dus niet op.

Heeft u een specifieke situatie meegemaakt in de omgang met Texelaars waarover u nog steeds vertwijfeld naar opheldering zoekt? Heeft u nog een gouden tip die veel ellende kan voorkomen? Deel hem hieronder in de reacties.

We zijn benieuwd!

Bouke Weber

Om nog beter voorbereid te zijn, lees dan ook onderstaande blogs.