Over de bosrand, een rondje Texel en muziek in de tuin

U begrijpt dat ik de laatste tijd nogal eens aan de bosrand te vinden ben. Daar staat immers de jongste loot aan de stam van onze Hotelgroep, hotel De 14 Sterren. Amper te zien vanaf de weg staat het daar, alle kamers met eigen opgang en eigen terras. Lekker buiten ontbijten met uitzicht over de oude polders. Het hotel staat aan de bosrand op de hoek van de Smitsweg, volgens de Texelpedia genoemd naar de familie Smit, die hier in de 18de eeuw een boerderij had. De weg was bovendien de grens tussen de rechtsgebieden van Den Burg en Den Hoorn, en het is dus niet zomaar een weggetje. De Rozendijk, aan de andere kant van het hotel, was 900 jaar geleden nog een echte dijk. Helaas zonder rozen. Waarschijnlijk is de dijk naar een persoon genoemd, ene meneer Roos, die hier vroeger – ook alweer heel lang geleden – duinboer was.

Links de Smitsweg, met daarnaast de Worsteltent en de 14 Sterren. Mooie ligging hè?

Links de Smitsweg, met daarnaast de Worsteltent en de 14 Sterren. Mooie ligging hè?

De bosrand van de Dennen is prachtig

Maar dat is allemaal vooral interessant voor historici. De 14 Sterren is een modern hotel aan de bosrand, amper 15 jaar geleden gebouwd. Maar dan wel zo stijlvol aangekleed en ingericht, dat het perfect in het landschap en de omgeving past. We zijn dan ook erg blij en trots dat ze zich bij ons hebben aangesloten.

Het is natuurlijk ‘hard’ werken, zo’n nieuw hotel erbij, maar soms vind ik toch wel eens de tijd om even in de omgeving te blijven hangen en wat rond te lopen door het bos. Ook de hond mag wel eens mee, maar natuurlijk wel altijd aangelijnd. Daar zien ook de boswachters streng op toe. Wat me dan steeds weer opvalt, is dat het in het bos zo rustig kan zijn. Hoe druk het op sommige andere delen van het eiland ook is, hier kun je rondlopen zonder iemand tegen te komen. En toch zijn er meerdere recreatieterreinen in de omgeving. Ik vraag me dan altijd af waar al die mensen blijven, want het kan heerlijk rustig zijn op de door Staatsbosbeheer keurig onderhouden bospaden.

Soms kom je wel iemand tegen,, zoals deze verdwaalde 'surfer'. Met z'n hond los ... Foei!

Soms kom je wel iemand tegen, zoals deze verdwaalde ‘surfer’. Met z’n hond los … Foei!

Nieuw arrangement: Rondje Texel

Wat ook steeds weer opvalt, is de afwisseling die het eiland biedt. De 14 Sterren ligt aan de rand van het bos, Prins Hendrik aan de rand van de Waddenzee. En Greenside en De Lindeboom liggen in een dorp. Zo kan het gebeuren dat ik op één werkdag een heel rondje Texel maak en van onze badplaats naar het bos ga en vervolgens van de Waddendijk naar het hart van Den Burg. Misschien zit daar wel een leuk arrangement in, daar moeten we toch eens over nadenken. Een midweekje Texel, van het ene hotel naar het andere. Een soort minitripje. Alle hotels beschikken over een uitstekend restaurant, dus er zijn zeker mogelijkheden.

Het grasterras van de Worsteltent. Met in de zomermaanden iedere zondag live muziek.

Het grasterras van de Worsteltent. Met in de zomermaanden iedere zondag live muziek.

De bosrand is overigens ook populair bij de Texelaars zelf. Volgens “Omgaan met Texelaars”, de klassieke reisgids van Bakhuys-van den Brink, gaan de eilandbewoners op zondagmiddag graag een rondje en eindigen dan bij de snackkiosk op Het Turfveld. En inderdaad, daar aangekomen, een eindje bij De 14 Sterren vandaan, is het op zondagmiddag een gezellige drukte. Helaas kan ik niet de tijd nemen om er rustig bij te gaan zitten, want bij De Worsteltent, het restaurant van De 14 Sterren, hebben ze op zondagmiddag altijd muziek in de tuin. En dat wil ik natuurlijk niet missen. Bekijk hier de muziekagenda.

Fijne vakantie, al-dan-niet op Texel!

Bouke Weber