Traditiegetrouw met Pinksteren op de Solex een rondje Texel

Met Pinksteren naar Texel is top

Hier op het eiland geldt het Pinksterweekend traditioneel als het begin van het zomerseizoen. Pinksteren valt mooi tussen de nog kille voorjaarsvakantie en de komende zomervakantie en hoewel het ook wel eens door hevige storm werd gekenmerkt, is het een lang weekend waarvan te verwachten is dat het goed weer is. Afhankelijk van Pasen valt Pinksteren ruwweg tussen 10 mei en 10 juni en in mei staat de natuur op het eiland in volle bloei. Het is de tijd dat de lammetjes buiten lopen en dat vogelaars op het hele eiland op zoek zijn naar de vreemdste vogel.

Hotel & Bungalowpark Prins Hendrik hebben bij het restaurant een nieuw terras

Hotel & Bungalowpark Prins Hendrik hebben bij het restaurant een nieuw terras

In de horeca geldt Pinksteren als een druk weekend, een ijkpunt in het jaar, waarop alles klaar moet zijn voor het komend seizoen. Het nieuwe terras, de nieuwe menukaart, de nieuwe roosters, de nieuwe hotelkamers, alles wordt altijd op alles gezet om alles in orde te hebben voor het Pinksteren is. En dat valt nog niet mee, want er is altijd veel te doen en Pinksteren wordt voorafgegaan door extra vrije dagen als Pasen en Hemelvaart, waarop groothandels, drukkerijen en leveranciers aangepaste levertijden hanteren. Bovendien hebben ook de toeleveringsbedrijven het extra druk omdat iedereen alles vóór Pinksteren wil hebben.

Daarbij staat Pinksteren van oudsher bol van de tradities. Zo gingen de inwoners van Oudeschild op Pinksterdrie massaal naar het bosje op de Hogeberg voor de traditionele “Bossiesdag“. Een picknick bij de Engelse steen, een steen die volgens het volksgeloof zijn wortels in Engeland had. Het bosje op de Hogeberg is trouwens ook een van de laatste plaatsen waar de Sommeltjes voorkwamen, de echt-Texelse aardmannetjes, maar dat heeft dan weer niets met Pinksteren te maken.

Inwoners van Oudeschild op de traditionele "Bossiesdag" op de Hogeberg.

Inwoners van Oudeschild op de traditionele “Bossiesdag” op de Hogeberg.

Pinksteren is ook de tijd voor het Pinksterevenement (de naam zegt het al) van de Oude Trekker en Motoren Vereniging. Liefhebbers van oude trekkers en motoren (de naam zegt het al) kunnen eens in de twee jaar hun hart ophalen aan grommende en ronkende motoren die staan uitgestald op een landgoed midden op het eiland.

Eeuwenlang werd in de dorpen op het eiland ook een Pinksterbruid gekozen. Het mooiste meisje werd in een witte jurk gekleed en rondgereden op een wagen. Onderweg werden haar versieringen opgespeld in de vorm van – zilveren – lepels, munten en ander moois. Zoals zo vaak verwaterde dit gebruik echter en werd het eerst een goedkope bedelpartij en later een reden om ongebreideld feest te vieren. Ook is Pinksteren van oudsher het moment dat Texel bezocht wordt door vriendengroepen, die op de fiets, te paard, per solex of op de motor het eiland verkennen. En natuurlijk wordt in Den Hoorn met Pinksteren Broadway gehouden, het huiskamertheaterfestival waarbij vrijwel het halve dorp theater wordt.

Misschien wel één van de leukste evenementen van het jaar Broadway Den Hoorn.

Misschien wel één van de leukste evenementen van het jaar Broadway Den Hoorn.

Maar of u nu komt voor het theater, de pinksterbruid, de oude motoren of gewoon voor de rust en schoonheid van het eiland, u kunt er op rekenen dat u met Pinksteren net zo welkom bent als altijd, of het nu stralend zonnig weer is of niet. En, als u met Pinksteren komt, kunt u er op rekenen dat u een van de eersten bent om kennis te maken met het nieuwe terras, de nieuwe menukaart, de nieuwe roosters, de nieuwe hotelkamers. Want ook dit jaar hebben we weer alles op alles gezet om alles in orde te hebben voor het Pinksteren is.

Wij wensen u een fijn Pinksterweekend!

Bouke Weber

Ook een Solex huren op Texel? Kijk dan hier www.solex-texel.nl