De Struûnkompanen Richard Segers, Marco Schipper, Jan Boon en Maurice Diks

Struûn schudt Texel wakker uit diepe winterslaap

Normaal gesproken is het winkelhart van Den Burg in november een ronkende, chagrijnige beer in winterslaap. Sinds vorig jaar schudt het festival Struûn de Texelse hoofdstad lachend en zingend wakker. Op 21, 22 en 23 november 2014 gaat Struûn Texel voor de tweede keer onze harten sneller laten kloppen met muziek, theater, markt, warme chocomel en herfstbock.

Nieuw dit jaar: het brandende vuur van Struûn, Texels voor rondscharrelen en rondstruinen, breidt zich uit naar Oosterend. Bussen rijden af en aan tussen ‘Strend’ en Den Burg.

Struûn Texel

Na het succes van vorig jaar vindt Struûn Texel in 2014 opnieuw plaats.

Ons hotel-restaurant De Lindeboom heeft geluk

We liggen pal aan de Groeneplaats. De plek waar de Struûn-organisatie een groot deel van de muziekprogrammering heeft gepland. Wij zitten niet alleen vanwege de locatie dicht bij het warme, gloeiende Struûnvuur. Onze bedrijfsleider Marco is de plugger. De man die verantwoordelijk is voor de bands die gaan optreden en voor het borgen van de muzikale kwaliteit. Elke week vergadert hij hier met zijn Struûn-kompanen en regelmatig melden zich jongens en meiden met gitaren op hun rug bij de hotelbalie. ‘Ehm, is Marco er? We willen vragen of we mogen optreden in het Texelse Struûnweekend.’ Gasten vragen soms: ‘Wat hoor ik?’ ‘Oh, da’s onze bedrijfsleider. Die zit in een auditie.’ Marco sleept ons al sinds mei behoorlijk mee in de Struûnvibe.

Marco (Gordon) Schipper deelt af en toe een Golden Ticket uit: 'Jij mag meteen naar de liveshows.

Marco (Gordon) Schipper deelt af en toe een Golden Ticket uit: ‘Jij mag meteen naar de liveshows.’

Opblaastenten of toch een luchtkasteel?

De organisatie zag het het helemaal zitten. De hoofdprogrammering ging een plek krijgen in tenten die niet zijn opgezét, maar opgeblázen. Het paradepaardje van de leverancier, de Opblaasdome die ook op Lowlands stond, zou ook naar Texel komen. Als het uitzinnige Lowlandspubliek hem niet had gesloopt, tenminste. Toen Opblaastent.nl hen een ridderlijk alternatief aanbood, twee ijzersterke opblaaskastelen, leek niets het opblaastentenfeestje van Struûn meer in de weg te staan.

Party-ON met ruim 200 gasten in een ridderlijke tent op een festival in Nederland

Party-ON met ruim 200 gasten in een ridderlijke tent op een festival in Nederland

Tot ik afgelopen vrijdag een teleurgestelde Marco zag komen binnenlopen. De gemeente Texel vindt de ridderlijke tenten niet voldoen aan de Texelse veiligheidsnormen. Dus: we gaan qua band- en publiekbehuizing op safe. Met volgens de norm presterende tenten. Toch stonden deze tenten op diverse evenementen verspreid over heel Nederland …?

Vijf-en-Zeventig acts!

De tententoestand mag de pret niet drukken. Inmiddels zijn 75 acts definitief. Van poppentheater @penstaartje (bekend van de Rupsje nooitgenoegvoorstelling) tot het loepzuivere geluid van de landelijk succesvolle band Living Room Heroes. Deze laatste kreeg veel bekendheid dankzij lyrische reacties van 3FM-dj’s. Heb je de bands die in oktober tijdens het Bluesfestival optraden nog vers in het geheugen? Dan kun je je lol op, want een aantal van hen heeft voor Struûn Texel al een dikke kruis in de agenda gezet. J-P Blues en The Journeyman, bijvoorbeeld. Ook leuk: als je alle Struûnpodia afschuimt, besef je hoeveel Texelse bands en singer songwriters er op Texel zijn. Ken je de lighthouse Blues (gitarist Gerard Timmerman –  ja, de hoofdredacteur van de Texelse Courant!- en vocalist Monique Bruin), Suitcase (met dat lekkere saxofoongeluid op de achtergrond, weet je wel?), de ruige mannen van Jug Bros en superjazztalent Roxi Jasper (ooit sidekick van Matilde Santing)? In totaal zijn er meer dan 20 verschillende Texelse geluiden te horen.

Landmark 105. De band heeft een warme band met het eiland en is daarom graag van de partij.

Landmark 105. De band heeft een warme band met het eiland en is daarom graag van de partij.

Vorig jaar beleefde Struûn Texel de primeur.

Den Burg explodeerde in de meest positieve zin van het woord. Het was zo mooi, zo expressief en tegelijkertijd zo ingetogen en warm, dat ik er de woorden niet voor kan vinden. Gelukkig lukte dat Femmy Saal wel. Ze vertelt in haar blog op OokTexel.nl hoe het festival, dat grotendeels draait op de ondernemersdrift van een groep vrijwilligers en sponsoren, ervoor zorgt dat ze weer is gaan houden van het hart van Den Burg. Wil je echt even weten hoe Struûn Texel voelt? Lees dan even haar blog van vorig jaar.

Tijdens de eerste Struûn-versie die zij beschrijft, waren in totaal 10.000 mensen op de been. Ze genoten van muziek, warme terrassen en prachtig verlichte gebouwen. In een aantal winkels, waaronder Mantje, kon je je suf winkelen tot in de late uurtjes en profiteren van Struûnkortingen. Van restauranthouders hoorden we terug dat ze overvol zaten met mensen die van alle muziek nogal trek hadden gekregen. We kunnen je geruststellen: dat is dit jaar weer het geval.

Er zijn dit jaar véél meer podia, dankzij de uitbreiding naar Oosterend.

Vijf zijn er letterlijk in beweging. Vier bussen (gratis Texelhoppers …) rijden het hele weekend af en aan tussen Oosterend en Den Burg. Eén bus neemt je mee naar het 600-jarig bestaan van de Texelse stadsrechten in 2015 (yep, Texel is juridisch gezien een stád). In andere bussen zingen artiesten de sterren van de hemel. Het vijfde podium? Dat is de Teso-boot, waar de sympathieke band Landmark 105, die zo ongeveer nu hun debuutalbum This Time lanceert, optreedt. Voor deze gasten is Texel bekend terrein. Het is zo ongeveer de zesde keer dat ze Texel aandoen.

Femmy Saal: 'Voor mijn kinderen is Struûn Texel één groot sprookje

Femmy Saal: ‘Voor mijn kinderen is Struûn Texel één groot sprookje’

Kom je ook Struûnen?

In ons Hotel de Lindeboom hebben we helaas geen kamer meer vrij, maar in Hotel Greenside in De Koog nog een paar. Mocht je onverhoopt naast de laatste kamer grijpen? Dan verwijzen we je graag door naar andere hotels rondom het kloppende Struûnhart. Zie hiervoor de website van de VVV: www.texel.net, want dit festival op Texel moet je een keer meemaken.

Wil je Struûn Texel steunen én een voorkeursbehandeling krijgen? Dan kun je Struûn-vriend worden. In ruil voor een kleine bijdrage aan dit gratis festival krijg je een bandje én voorrang bij de populairste optredens. Klik hier om Struûn-vriend te worden.

Tot Struûn Texel!

Bouke Weber