De vreemdste vogel is misschien wel de vogelaar.

Texel, je zou er maar wonen!

Als gast van het eiland denkt u natuurlijk regelmatig: Wat is het hier toch mooi en stil en rustig en wat zou ik gelukkig zijn als ik hier mocht wonen. Nu wil ik u niet afschrikken, maar toch kan het geen kwaad om eens een tipje van de sluier te lichten. Hierbij tien redenen om niet op Texel te komen wonen.

  1. Op Texel heeft iedereen altijd alle tijd.

Dat klinkt natuurlijk mooi en prachtig, maar het betekent wel dat vergaderingen en bijeenkomsten, ja zelfs concerten en toneelvoorstellingen nooit op tijd beginnen. En doen ze dat eens een keer wel, dan komen tijdens het eerste kwartier nog tientallen mensen binnendruppelen. Het “Texels kwartiertje” noemen we dat. We gaan dan ook nooit op tijd van huis, alleen misschien om de boot te halen. Want TESO wacht niet.

Op Texel heeft iedereen altijd alle tijd.

Op Texel heeft iedereen altijd alle tijd.

  1. Op Texel gebeurt alles 40 jaar later.

Nu is 40 jaar misschien een beetje overdreven, maar we kregen pas waterleiding in 1964 en zelfs de Tweede Wereldoorlog begon hier pas goed toen hij overal al lang afgelopen was. De “Russenoorlog” noemen we dat. Vraag er maar eens naar. Iedereen weet ervan. Je moet dus veel geduld hebben als je hier een huis of bijvoorbeeld een hotel wilt bouwen.

  1. Het is hier ‘s nachts helemaal donker.

De gemeente Texel heeft de nachtelijke duisternis tot één van de kernwaarden van het eiland uitgeroepen en is daarmee zelfs zo ver gegaan dat bijna alle lantaarnpalen zijn verdwenen. Nu is dat in de zomer, met korte nachten en veel verkeer op de weg nog niet eens zo erg, maar stelt u zich dat eens in de winter voor, als u dwars over het eiland van het ene dorp naar het ander moet. Liefst snel, want u bent al een kwartiertje te laat. Dan krijgt de nachtelijke duisternis ineens een heel ander gezicht.

  1. Er zijn overal vogels.

Iedereen kent natuurlijk de patatmeeuwen op de veerhaven, die malle duikelingen maken om een patatje of stukje frikadel te pakken te krijgen, maar dat is lang niet alles. Er zijn werkelijk overal vogels. Je kunt hier nog niet rustig op een terras gaan zitten, laten we zeggen aan een lekker kopje koffie met Texelse koek, of vanuit alle bosjes en struiken komen er vogels op je tafeltje zitten om een graantje mee te pikken.

Patatmeeuwen, wie kent ze niet.

Patatmeeuwen, wie kent ze niet.

  1. Er zijn overal vogelaars.

Omdat er overal vogels zijn, zijn er ook overal vogelaars. Als een soort fanclub reizen deze liefhebbers de vogels achterna, om onmiddellijk stil te houden als ze in de berm een bijzonder exemplaar zien. Als hobby onschuldig genoeg, zou je zeggen, maar je komt op het eiland niet ver als je helemaal niets van vogels weet. Niet tijdens het vogeltrekseizoen tenminste.

  1. Er zijn ook overal schapen.

Misschien niet zoveel als vogels, maar zeker meer dan mensen. Schapen zie je werkelijk overal. En lammetjes, maar die alleen in het voorjaar. Soms jagen de schapenboeren hele kuddes tegelijk over de weg naar een andere wei. Omdat het gras daar groener is, of om gewoon het verkeer een tijdje op te houden. Het is maar goed dat op Texel nooit iemand haast heeft.

Pas op voor loslopende schapen.

Pas op voor loslopende schapen.

  1. Het ruikt altijd naar zeewier.

Frisse lucht, noemen we dat hier. Maar het is gewoon de zee. Omdat die altijd binnen bereik is, ruikt het op het hele eiland naar het slik van de wadbodem, het zeewier dat bij laag tij ligt de drogen en naar het zout van het zeewater. Je moet er maar tegen kunnen.

  1. Iedereen weet wie je bent.

Je hoeft dan ook bijna nooit ergens een legitimatiebewijs te laten zien. Sterker nog, de pakjesmannen weten ook waar je werkt, dus als je een keer niet thuis bent, brengen ze het pakje gewoon daar naartoe. En mocht je al eens om een legitimatie gevraagd worden, ach, dan volstaat een pasje van Hanos of de Sligro doorgaans ook wel. En dat heeft toch ook bijna iedereen. Op Texel wel, tenminste.

Legitimeren met een Sligropas. Dat kan gewoon op Texel.

Legitimeren met een Sligropas. Dat kan gewoon op Texel.

  1. Bezoek komt gewoon achterom.

Een deurbel is hier vrijwel overbodig, want iedereen loopt altijd gewoon achterom. Of je nou net lekker zit te eten of aan de koffie zit, de buren komen gewoon binnen om een kopje suiker, een klosje garen of een boormachine te lenen. Of terug te brengen, hoewel dat over het geheel genomen iets minder vaak gebeurt. Het is in ieder geval zaak om altijd voor een extra kopje of bordje te zorgen.

  1. Je moet altijd met de boot mee.

Waar je ook naar toe gaat, je moet altijd met de boot mee. Daardoor wordt familiebezoek aan de andere kant van het land al snel een uitstapje met een overnachting, want de laatste boot haal je niet meer. En op de heenweg zit iedereen op de boot altijd vergaderstukken door te nemen, omdat je anders toch maar een half uurtje niks zit te doen en naar buiten te kijken. Goed dat ze tegenwoordig WIFI aan boord hebben, bij TESO.

Natuurlijk zijn er nog wel meer minpunten te vinden van op het eiland wonen, maar ik denk dat dit genoeg is om te laten zien dat u een gelukkig mens bent dat u na uw verblijf hier weer naar huis kunt. Terwijl wij, arme Texelaars, hier moeten blijven.

Bouke Weber