Texelse bekendste exportproduct: Skuumkoppe.

Zo zijn wij Texelaars, de Brabanders van de Waddenzee

Wij Texelaars zijn levensgenieters. Dat merk je aan alles. We houden ervan de zaken van de luchtige kant te bekijken, maken ons geen zorgen voor de dag van morgen en laten de zaken maar al te graag op hun beloop. Daarbij zijn we stamgast in mistens één café en frequenteren we de plaatselijke restaurants, want we kennen niet alleen de specialiteiten van de kok, maar hoogstwaarschijnlijk ook de kok zelf.

Al onze hotels en restaurants zijn fan van Texelse producten en dus ook aangesloten bij het ‘Echt Texelse Produkt’.

Zo gaat dat in een kleine gemeenschap. Maar al te graag bouwen Texelaars een feestje om legitiem en met elkaar op straat bier te mogen drinken, liefst verkleed, ter verhoging van de feestvreugde. Zeker in het najaar, de herfst en winter met de bijbehorende feestelijkheden, zullen we ons die kans niet laten ontglippen. Zo zijn wij, de Brabanders van de Waddenzee.

Texelaars bouwen graag een feestje, zoals op 12 december met Ouwe Sunder.

Texelaars maken kaas, ze maken bier, ze maken wijn

Dat deze mentaliteit zich voortzet in onze plaatselijke produkten, laat zich raden. We maken kaas, we maken bier, we maken wijn. En kunnen het niet laten om de loftrompet te steken over de kwaliteit ervan. Wie kent er niet de Skuumkoppe, het paradepaardje van de Texelse Bier. Na de eerste aarzelende verkoop van enkele kratjes via een overkants grootwinklbedrijf, is er geen café in de wijde omtrek meer te vinden waar ze dit donker witbier niet op fust hebben. Het is inmiddels zelfs zo populair, dat de nieuwbouwplannen van de brouwerij op verzet stuiten, in verband met de on-Texelse schaal. Want het bier mag dan best zijn, er zijn ook nog andere zwaarwegende belangen.

Texelaars kennen niet alleen de kok, ze gaan er zelfs mee op de foto.

Niet alleen op het eiland bekend zijn ook de boerenkazen van Wezenspyk en De Waddel. Net zelden komen gasten in onze hotels met een koeltas aanzetten, speciaal om deze kaas mee naar huis te nemen. Export in eigen land, zogezegd. De vraag naar deze kaas is zo groot, dat ze soms te weinig tijd krijgen om rustig te rijpen. Oudere kaas dan extra belegen is dan ook lang niet altijd voorradig. (Lees hier mijn blog: ‘Het grote kaasgeheim van Wezenspyk‘)

En ook uit de koude (soms zilte) grond

Waar onze gasten ook voor terugkomen, zijn de Texelse asperges. Onderweg van Den Burg naar Oosterend zie je ze al staan, keurig in het gelid of, als het seizoen daar is, afgedekt met folie. De aspergeplanten van Bert op Ongeren. En in mei en juni in vrijwel alle restaurants verkrijgbaar. Op z’n Vlaams, met ham en een botersaus, of verwerkt in een keur aan smakelijke gerechten. Want dat kun je aan de Texelse koks wel overlaten, elkaar de loef afsteken in het bedenken van nieuwe gerechten. (Lees hier mijn blog: ‘Zijn de asperges op, wat moet ik dan eten?‘)

Bijna wereldberoemd, de zilte groenten van Texelaar Marc van Rijsselberghe. En inderdaad de vader van …

Nieuw en wereldnieuws zijn de zilte groenten van Marc van Rijsselberghe. Met het oog op de toenemende verzilting van het wereldwijd landbouwareaal sloeg deze innovator enkele jaren geleden aan het experimenteren met zoutminnende aardappels. En met succes, zijn proefboerderij van groenten die in een zout milieu kunnen groeien, trekt inmiddels wereldwijd de aandacht en weer is Texel proeftuin, in de letterlijke en figuurlijke betekenis.

Er valt zo veel te genieten, zelfs Texelaars komen er niet altijd aan toe

De lijst is schier eindeloos. We hebben het nog niet gehad over de enorme keus aan Texelse koek, de keur aan vruchten en fruit, het Texels appelsap, de wijn uit de wijngaard aan de Rozendijk, de dekbedden van echt Texelse schapenwol, het Texels lamsvlees en de biefstukken van de Hooglanders uit de gebieden van Staasbosbeheer. En dan zijn we er nog niet. Wij zijn een vindingrijk volk en ontdekken steeds nieuwe heerlijkheden om ons heen. Van mossels, vis en oesters tot ganzen en paddestoelen. Er valt nog zoveel te genieten op ons mooie eiland, we nemen het u niet kwalijk als u niet overal aan toekomt. Dat lukt ons zelfs niet altijd.

Met smaak!

Bouke Weber
Import Texelaar