Verwacht het onverwachte op Texel

Het is bijna zomer, maar nog niet helemaal. Tijd dus voor nog-niet-helemaal-zomerse- dingen! En hoe leuk is het om eens weg te blijven van ‘the usual suspects’? Want dat Texel prachtige natuurgebieden heeft en dat er lammetjes lopen op de Hoge Berg, dat weet u waarschijnlijk wel. Interessanter is wat u níet verwacht.

Ik zie het u denken: met wat voor onverwachts kan Bouke mij dan verrassen? Nou, lees verder: zeven dingen die je niet verwacht maar wel vindt op Texel.

1.    Texel heeft vijf veerponten

Ja, één of misschien twee verwacht u er wel. Met de bekendste, die van TESO, bent u waarschijnlijk vanuit Den Helder naar Texel gekomen. Eilandhoppers weten dat je ook vanuit De Cocksdorp met het Waddenveer De Vriendschap naar Vlieland kunt. Maar dan zijn er nog drie. Trekpontjes die je op je wandelroute zomaar kunt tegenkomen. Bijvoorbeeld aan het eind van de Hollandseweg. Daar ligt een zelfbedienings kabelveerpontje over het Eijerlands Kanaal. Als u toevallig het Noord-Hollandpad op Texel wandelt vanaf De Cocksdorp, komt u hem zeker tegen.

Wandelt u vanaf natuurgebied Hogezandskil richting de Schorrenweg bij Oosterend, dan moet ook dat Eijerlands kanaal worden overgestoken. En hoera! Ook hier gaat dat met zo’n leuk pontje.

Bent u bij de schapenboerderij op Noord-Haffel geweest of bij het Schapenmuseum? In de wandelroute door de weilanden aldaar neemt u ook de trekpont om de sloot over te steken. Het tempo bepaalt u zelf; laat die spierballen maar rollen.

Het tempo bepaalt u zelf; laat die spierballen maar rollen!

2.    Picknicken in het Bossie op de Hoge Berg

Fietsen of over de Hoge Berg is een feestje. Landerijen vol dartelende lammetjes, schapenboeten en tuunwallen om de grenzen aan te geven. Nog leuker wordt zo’n uitstapje als je er een picknick in het Bossie op de Hoge Berg (aan de weg Doolhof) aan vastknoopt. Lekker zelf je picknickmand mee en genieten van een bijzonder stukje Texel. Met verrassende paadjes en volop plekjes om je kleedje neer te leggen. Of je gaat op de enorme bank zitten die bovenaan de Zeven Pannenkoeken staat. Ik hoor u ??? denken, maar meer verklap ik niet!

3.    Alpaca’s uitlaten

U bent misschien gewend om de hond uit te laten, maar op Texel kun je wandelen met alpaca’s. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit heel grappig is. Deze rustige wollige vrienden neemt u mee voor een wandeling door het boerenland. Onderweg kunt u ze, al genietend van de omgeving, aaien en eten geven. Geen zin om te wandelen? Je kunt ook zonder wandeling daten met de alpaca’s op boerderij Nieuw Duinoord. En vergeet geen foto te maken 😉

Je vindt ze niet op Tinder, maar je kunt er wel mee daten.

4.    Snoepen in het voedselbos

Hoe leuk is het om door een bos te lopen waar je alles wat aan de bomen of struiken hangt kunt en mag eten! Sinds een paar maanden heeft Texel een eigen voedselbos. Wat ooit begon als een zelfpluktuin, is nu een bosje met notenbomen, fruitstruiken, groenteplanten, kruiden en bloemen. Dus vergeet die lunch maar als u naar het voedselbos gaat!

5.    Bunkeren

Ooit stonden er meer dan vijfhonderd bunkers op Texel. Texel was voor de Duitsers in WOII een belangrijk steunpunt in de Atlantikwall. Met name de drie kustbatterijen en twee luchtafweerbatterijen vervulden een cruciale rol. Vanaf de bunker op Loodsmansduin heeft u niet alleen een mooi uitzicht, maar u maakt er kennis met Texelse oorlogsverhalen. Verteld vanuit meerdere invalshoeken. U kunt ook via wandelroute Moksloot langs meer Texelse bunkers wandelen.

6.    (Blauw)borstklopperij bij de Horsmeertjes

Als u vogels gaat kijken, wilt u ook wat bijzonders zien. Wat te denken van een blauwborst? Vanaf half maart zijn ze weer op het eiland gesignaleerd rondom de Horsmeertjes in het zuiden van Texel. Hij staat niet meer op de Rode Lijst met beschermde vogelsoorten, maar mooi is ie nog steeds! En hij voelt zich thuis op Texel. Er zijn inmiddels flink wat broedparen. En ziet u er één, grote kans dat het een mannetje is, want de vrouwtjes hebben geen blauwe borst ☹. Hoort u dit geluid, dan is ie in de buurt!

Borstklopperij

7.    E-skaten

Eigenlijk ben ik meer van het mountainbiken, wat trouwens ook geweldig kan op Texel, maar van af en toe een nieuwe uitdaging ben ik niet vies. Recent ben ik ingehaakt op een e-skate tour door het Texelse bos. En dus stapte ik op een elektrisch skateboard om geluidloos maar best hard een offroad rondje te maken. No worries, u krijgt eerst uitleg en maakt oefenrondjes op vlak terrein. Best leuk, zo’n e-skatey!

Wij verwachten u binnenkort :-)

Bouke Weber