Wat zijn ze mooi hè?

Vier plekken op Texel die bijna te mooi zijn om waar te zijn


Heeft u de hoaxen en 1 aprilgrappen al ontdekt, in het nieuws van vandaag? Wij hebben vier bijzondere Texelse plekken op rij gezet die bijna te mooi zijn om waar te z
ijn.

1. Wandelen op het land van de Texelse boeren

Kwam er vroeger een maïsveld of land vol aardappels op uw pad? Dan zat er niets anders op dan om te keren. Op Texel hebben boeren en natuurorganisatie De Lieuw daar een oplossing voor bedacht. De Lieuw betaalt de boeren een schappelijk bedrag, in ruil daarvoor stellen de boeren de randen van hun land beschikbaar voor wandelaars. Daardoor heeft u toegang tot plekken die meer dan 100 jaar het domein waren van agrariërs. Texel telt acht boerenroutes.

Wandelen op het land van de Texelse boeren

Wandelen op én over het land van de Texelse boeren

Sta ik echt op Texel?
De slingerende route langs de weilanden van De Hoge Berg is een van de routes langs de rand van het boerenland. U ziet Texel vanuit een totaal andere invalshoek. Soms kijkt u om zich heen en dan denkt u: ‘Is dit grap of sta ik echt op Texel?’ Met een beetje geluk ziet u langs de oever van de sloten nog net een salamander wegschieten.

Waar vindt u het pad?
Langs het Doolhof op De Hoge Berg. Loop het Skillepaadje op en ontdek na 20 meter het klaphek dat u langs het pad leidt. Aan het Doolhof ligt trouwens nog iets bijzonders: de Zandkuil die bekend staat als het oudste insectenreservaat van Nederland. We schreven er een aantal jaren geleden een verhaal over de bloeddorstige bewoners van de Zandkuil.

2. De Friese meren op Texel

Een Texelse politicus heeft op 27 maart een brief naar Minister Ollongren gestuurd. Het lijkt hem beter dat het Noord-Hollandse Texel zich laat inlijven door Friesland. Texel en Friesland hebben in ieder geval twee dingen gemeen: eigenwijze inwoners en meren! Meren? Heeft Texel meren? Jazeker. Wij hebben de Horsmeertjes. Een totaal verlaten zoetwatergebied dat in het voorjaar de rust- en broedplek van de lepelaar is.

De Friese meren op Texel met 'onze' lepelaars

De Friese meren op Texel met ‘onze’ lepelaars

Waar liggen de Horsmeertjes?
Hemelsbreed ligt het gebied naast de Texelse veerhaven. Omdat u de Mokbaai – het water tussen de veerhaven en de Horsmeertjes – niet kunt oversteken, moet u een lus maken. Volg deze lus en de borden De Geul en ontdek dat de Texelse meren echt bestaan.

3. Wandelen over de dijk

Uitkijken vanaf de dijk over het Wad. Hoe mooi is dat?

Uitkijken vanaf de dijk over het Wad. Hoe mooi is dat?

Texel heeft onlangs de dijken hoger gemaakt, als antwoord de gestaag stijgende zeespiegel. De toppen van de zeewering zijn daardoor nog wat zanderig, maar op veel plekken prima te belopen. Het is leuk om in het hoge Noorden van Texel te beginnen. Bij het strand van Paal 33 kunt u de dijk op. Er op lopen mag gewoon, de dijk is onderdeel van wandelroute Het Noord-Hollandpad.

Het grootste deel van de wandeling biedt een uitzicht op zee. Op de route ligt ons hotel en bungalowpark Prins Hendrik. Appeltaart, koffie, thee, verse broodjes, een diner met Texelse smaakmakers… Waarom blijft u niet gewoon een nachtje slapen?

4. Sommeltjes: de legende van Texel

Onze Sommeltjes

Onze Sommeltjes

Het geluid van knappende takjes onder uw voeten, de geur van de dennenbomen en uitzicht op het frisse groen van de loofbomen. De meeste mensen laten zich op Texel lokken door de zee en ontdekken op de route het Texelse bos. Ooit ingericht voor de houtproductie, nu een wandelgebied en de verstopplek van Sommeltjes.

Het verhaal van de Sommeltjes is een Texelse legende. Over wezentjes die overdag in steen veranderen en ‘s nachts op ontdekkingstocht gaan. Texelaars ontdekten de koddige poppetjes honderden jaren geleden in het dorp De Waal. Daar dansten zij bij volle maan rond de graven. De versteende versie van de Sommeltjes vindt u langs het Sommeltjespad in het Texelse bos. Veilig, totaal niet eng en één groot ontdekkingsfeest voor kinderen.

De 14 Sterren een hotel dat aan de rand van het bos ligt. Uw hotelkamer ligt op 10 minuten fietsen van de zee én het Sommeltjespad. Van een Texelse lunch of eilands diner met knipoog naar de Italiaanse keuken bent u twee stappen verwijderd; het hotel herbergt een fantastisch restaurant.

Graag tot binnenkort!

Bouke Weber