De luchten in de winter zijn vaak prachtig

Wat doen jullie nou eigenlijk ’s winters?

Wat we in de winter doen

Hier op Texel krijgen we heel vaak de vraag: ‘Wat doen jullie nou eigenlijk ’s winters?” Want er zijn nog altijd mensen die denken dat het eiland in de winter volkomen verlaten is, en dat wij als eilandbewoners onze knopen tellen tot de dagen weer beginnen te lengen, de vogels terugkomen uit het zuiden en de eerste bezoekers van de TESO-boot afrijden.

Maar niets is minder waar

Ook in de wintermaanden is er op het eiland van alles te doen. Misschien zijn dat wel de beste maanden om eens een kijkje te komen nemen. Toegegeven, op het strand liggen is er even niet bij, maar een winters strand, waar de golven stuklopen op het stuivend zand, heeft ook wel wat. We geven hier graag een overzicht van wat u in de winter allemaal kunt beleven. Met daarbij de belofte dat het u niet zal tegenvallen.

Het strand

Goed ingepakt op pad.

We zeiden het al, het strand is ook in de winter een van de grootste attracties van het eiland. Een zandstrand van ruim 35 kilometer lang en enkele tientallen meters breed, afhankelijk van het getij. Met aan de ene kant de onstuimige zee en aan de andere kant de jonge natuur van de stuifduinen. Hier kunt u uren ongestoord wandelen en genieten van de tientallen vogels die in de branding naar eten zoeken. En wie weet, misschien doet u op de vloedlijn wel de vondst van uw leven en voelt u zich even een echte strandjutter.

De duinen

De jonge duinen op de De Hors, een eiland in wording.

Iets verder landinwaarts zijn er de uitgestrekte duingebieden waar het juist op donkere dagen goed toeven is. U kent natuurlijk De Slufter, en zout kweldergebied vol kreken, ontstaan door een klein foutje van de polderaars. Het is een dynamisch gebied, dat geen dag hetzelfde is, met een heel eigen plantengroei. Planten als lamsoor en zeeaster, die van een zoute omgeving houden. En laat u niet voor de gek houden: deze twee lijken op elkaar, maar de een is eetbaar en de ander niet. Ten zuiden van de Slufter vindt u De Muy en De Nederlanden. Omdat grote delen van dit gebied in het voorjaar worden afgesloten in verband met het broedseizoen, is de tijd tussen september en maart de beste tijd om hier eens een kijkje te nemen.

De haven

In de haven van Oudeschild is altijd wel iets te beleven.

Helemaal aan de andere kant van het eiland, aan de Waddenzee, vindt u de haven van Oudeschild. De haven is het bruisend centrum van het dorp, dat werd gesticht toen Texel een belangrijke tussenstop werd voor handelsschepen op weg naar Hoorn en Amsterdam. Hoewel de visserij de laatste jaren in zwaar weer verkeert, vindt u hier nog altijd viskotters, maar ook garnalenboten, luxe jachten en soms zelfs een cruiseschip. Daarbij heerst op de haven vaak een zekere bedrijvigheid. Hier wordt gewerkt! Als het weer meezit, is het misschien een idee een keertje op te stappen en als een echte zeebonk op zoek te gaan naar het leven op volle zee.

Op de fiets

Dit keer geen dauwtrappen …

De afstand tussen het strand en de Waddenzee kunt u het beste afleggen op de fiets. Met ruim 140 kilometer fietspad en een uitgebreid knooppuntennetwerk leent Texel zich uitstekend voor een fietsvakantie. Natuurlijk, soms regent het, en wind is er vrijwel altijd, maar juist in de winter zijn er ook heel veel heel stille dagen. En de vergezichten zijn om voor bij stil te staan, zo mooi. De lage zonnestand gecombineerd met de kale takken. Of ga lekker buitendijks fietsen, met zicht op de Waddenzee. Een lunchpakketje mee en lekker trappen. Bij aankomst krijgt u van ons een plattegrond van het eiland, dus verdwalen is er niet bij.

Een Museum

Kaap Skil, een uniek museum vol verhalen en avonturen.

En als u dan even genoeg hebt van al het wandelen en fietsen (wat wij ons, eerlijk gezegd, niet kunnen voorstellen), of als het weer onverhoopt eens tegenzit, dan zijn er altijd nog de tientallen musea op het eiland die een bezoekje meer dan waard zijn. Het is noodzakelijk om uw bezoek van tevoren af te spreken, maar dan heeft u ook alle tijd om de collectie uitgebreid te bekijken.

Zien wij u de komende periode?

Bouke Weber