Langzaam rijdend verkeer op het fietspad

Wat we niet hebben op Texel én missen als kiespijn

Als vast bezoeker van ons eiland bent u natuurlijk helemaal content met de voorzieningen die u hier aantreft. En zelf zijn we dat natuurlijk ook. En toch… zo nu en dan vraagt er wel eens iemand of we hier alles wel hebben. En of we niks missen. Natuurlijk hebben we niet alles, zeggen we dan. Maar er is een verschil tussen niet alles hebben en missen. Speciaal voor die mensen hier een overzicht van dingen die we hier niet hebben.

Files

Misschien kom je er eentje tegen bij de boot op vrijdagmiddag, of in het hoogseizoen voor de markt op maandag, maar verder blijven we op het eiland verschoond van fileleed. Langzaam rijdend verkeer, dat hebben we wel. Op een doorgaande weg achter een tractor, of langs de natuurgebieden waar vogelmensen onverwachte bewegingen maken. En op de fietspaden, daar is het soms filerijden.

In de file op Texel, dat kan alleen in of door een tractor

In de file op Texel, dat kan alleen in of door een tractor

Haast

Gelukkig hebben we hier ook geen haast. Tenzij we de boot moeten halen natuurlijk en te laat van huis zijn gegaan. Verder houden we van onze rust en een praatje. Op afspraken zijn we steevast een Texels kwartiertje te laat en we stellen de dingen graag uit tot morgen.

Snelwegen

Omdat we geen haast hebben en nergens snel hoeven te zijn, hebben we ook geen snelwegen. Geen wegen zonder kruisingen, eclusief bedoeld voor auto’s. Op alle wegen kun je fietsers tegenkomen, op alle fietspaden ook wandelaars of ruiters. En solexen, buggy’s, loopfietsen en tuktuks kom je overal tegen.

Jutter Maarten Boon zei altijd: "Jullie van de overkant hebben allemaal een horloge, maar tijd voor niks. Ik heb er geen én tijd voor alles."

Jutter Maarten Boon zei altijd: “Jullie van de overkant hebben allemaal een horloge, maar tijd voor niks. Ik heb er geen én tijd voor alles.”

Stoplichten

Ook al zoiets dat we hier niet missen. Stoplichten. Bij de boot staan er een paar om het verkeer in de goede banen te leiden, maar op de rest van het eiland gaat dat vanzelf. Nou ja, uitgezonderd de hulp van een kleine rotonde hier en daar.

Ziekenhuis

Veel mensen vinden het eng op ‘s nachts op het eiland te blijven. Want stel dat er nu iets gebeurt, dan kun je niet even snel naar het ziekenhuis. Nou, voor die mensen is er goed nieuws. Je bent vanaf Texel sneller in het ziekenhuis dan vanaf menig andere plek in Nederland. Niet alleen omdat we hier geen files en stoplichten hebben, maar ook omdat veerdienst Teso altijd paraat is.

Géén hoogbouw betekent vergezichten. Zoals hier in de verte het kerkje van De Waal

Géén hoogbouw betekent vergezichten. Zoals hier in de verte het kerkje van De Waal

Torenflats

Dat is één van die dingen waar de gemeente Texel al heel vroeg tegen in het geweer is gekomen: torenflats. Gebouwen hoger dan vier verdiepingen mogen gewoon niet. En dat resulteert in een open landschap, een cirkelvormige horizon en een weids uitzicht. Hotel Greenside is dus misschien wel één van de hoogste gebouwen van het eiland. Zonder dat het je ziet.

Straatverlichting

Wat we ook niet hebben op het eiland, is straatverlichting. Ja, wel sporadisch in de dorpen, maar het buitengebied is ‘s nachts donker. Wel iets om rekening mee te houden als u met de e-bike op pad gaat en na donker thuis denkt te komen.

Misschien zijn er dingen die u wel mist op Texel. Ik hoor/lees het graag!

Fijne zomervakantie toegewenst!

Bouke Weber
Hotel Groep Texel