Zo ziet een relaxte Texelvakantie eruit

Zitten aan de Mokbaai, vooral met wisselend getij

Hans Cornelissen uit Leiden neemt twee keer per jaar een week zijn intrek in Hotel De Lindeboom in Den Burg. Van daaruit bezoekt hij zijn favoriete Texellocaties.
‘Bij mooi weer pak ik mijn telescoop en zet ik mijn klapstoeltje langs de Wadden- kant, bij De Petten of aan de Mokbaai. Op die laatste locatie zit ik vooral graag met wisselend getij. Het uitzicht is iedere keer weer anders.’

Hans Cornelissen kijkt uit over de Mokbaai

Hans Cornelissen kijkt uit over de Mokbaai

‘Ik bezoek Texel in het voorjaar en in het najaar. De Lindeboom is mijn tweede huis. Ik word er heel vriendelijk ontvangen en het is er altijd gezellig. Na het inchecken doe ik eerst een rondje Den Burg om te kijken wat er is veranderd. Wat ik verder ga doen die week is afhanke- lijk van het weer. Als het mooi is, ga ik vogels kijken. Ik ben geen soortenjager, maar geniet van het zicht op de vogels. Als ik iets bijzonders zie, zoom ik natuurlijk wel in.

Een favoriet gebied is De Hoge Berg. Ik vind dat oude landschap zo mooi, dat moet echt behouden blijven. Jammer dat je nu als je vanuit Den Burg komt, eerst die knotslelijke grote huizen ziet… Ook ga ik graag naar Paal 9, een lekker rustig strandpaviljoen. Ik ga er met een koffie op het terras zitten lezen. Tussen de middag eet ik er een broodje. Een ander vast adresje is Inn de Knip in Den Hoorn.

Een favoriet gebied is De Hoge Berg

Een favoriet gebied is De Hoge Berg

Is het slecht weer, dan zit ik met een boek in de brasserie van De Lindeboom. Ook is minder mooi weer hét moment om Jan Uitgeest van Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora te zien. Hij
is een vriend van me geworden. Ik kom sinds 1998 op Texel en iedere keer bezoek ik hem, die oude boef! Ik heb een toegangskaart voor het leven gekregen. Dat heeft hij zelf niets eens, zei hij laatst quasi- beledigd.

Op vrijdag eet ik altijd sliptongetjes in ’t Schoutenhuys. Pieter, de kok, maakt ze altijd heel mooi voor me klaar. Op de dag
van vertrek ga ik standaard nog een rondje over het hele eiland. Ik stop dan bij Boerderij De Waddel om bij mevrouw Bakker schapenkaas voor thuis te kopen.

De sliptongetjes van Chef kok Pieter Krugers op vrijdag, vaste prik

De sliptongetjes van Chef kok Pieter Krugers op vrijdag, vaste prik

Mijn fascinatie voor Texel is begonnen in 1998. Ik was in Leiden lid geworden van het IVN en ging mee op excursie naar Texel. Ik vond het eiland zo mooi… Kort erna ging mijn vrouw een paar dagen op reis. Toen besloot ik die dagen naar Texel te gaan. Zo is het begonnen. Sindsdien ga ik in het voor- en najaar. Mijn vrouw is wel eens mee geweest en vond het ook voor een keertje leuk, maar zij houdt meer van strandvakanties. Samen gaan we zomers een paar weken naar het zuiden. Ik ben zo dol op Texel dat ik zelfs een abonnement op de Texelsche Courant heb. Ik krijg de krant twee keer per week per post. Wel een dag na uitgave, maar dat is niet erg. Ik heb ‘m niet voor het wereldnieuws…’

Interviews: Tekstbureau C&M Media
Uit: TexelNU voorjaar 2014 (www.texelnu.nl)