Zonder paniek met de boot naar Texel

‘Als ik eenmaal op de boot naar Texel zit, laat ik alles achter me.’ Dat is het meest gehoorde veerbootcliché. Een groot taboe: met de auto een veerboot opgaan schijnt voor veel mensen een nogal stressvolle toestand te zijn. Vijf tips om zonder zweet op de bovenlip het eiland Texel te bereiken. En – aan alles komt een einde – er ontspannen weer af te gaan.

1. Check de webcam

De veerhaven van Den Helder is niet groot en ingewikkeld en dankzij de heldere borden kunnen zelfs de kleinkinderen vanaf de achterbank nog zien waar de boot op u ligt te wachten. Wilt u vooraf weten hoe de vork in de steel zit? Op de site van Texels Eigen Stoomboot Onderneming, Teso.nl, vindt u webcams die een blik gunnen op alle hoeken en gaten van de terminals op Texel en in Den Helder. De boot gaat elk heel uur vanaf Texel naar Den Helder en elk half uur weer naar het eiland.

Als u thuis een keer voor vertrek van een boot de webcam bekijkt, krijgt u een goede indruk van de hoeveelheid mensen en auto’s. Gerustgesteld bij dit soepel ogende tafereel? U bent weer een stukje dichter bij een rustige reis naar Texel.

Vanuit de auto is het meteen duidelijk waar u heen moet. Dankzij de borden en de verkeersbegeleiders.

Vanuit de auto is het meteen duidelijk waar u heen moet. Dankzij de borden en de verkeersbegeleiders.

2. Go with the flow

In Den Helder betaalt u bij de loketten altijd voor een retour. Frequente bootreizigers met een pas kunnen kiezen tussen de leuke lokettist of de zelfscanner. Net als de mensen die thuis de tegenwoordigheid van geest hebben om via teso.nl een E-ticket te kopen en printen. Teso vraagt in de online bestelprocedure trouwens ook naar de lengte van uw auto. Waarom? Omdat er ook auto’s met vouwwagens, caravans, aanhangers en weet ik het wat nog meer achter de auto’s het eiland opgaan. Zij betalen meer dan de mensen die alleen met een auto over gaan.

Is het heel druk en weet u niet meer waar u heen moet? Let dan op de verkeersbegeleiders. Zij zorgen ervoor dat u bij wijze van spreken met uw ogen dicht de boot op komt. Volg uw voorganger in de eerste versnelling, is het advies. Voor u het weet staat u op het opstelterrein en kunt u het eiland al bijna ruiken.

Let goed op in welke rij u staat.

Let goed op in welke rij u staat. Boven- of benedendek? Zij- of middenvak? Vooraan, in het midden of achteraan?

 3. Een mindfullnesstraining

U heeft het gered en staat tussen de witte lijnen op de boot, op keurige afstand van uw voorganger. Chapeau. Ik weet hoe verleidelijk het nu is om euforisch achter de geur van koffie aan te gaan. Maar, wacht even. Eerst een kleine mindfullnesstraining, ter oriëntatie.

Stel uzelf drie vragen:
-Sta ik op het bovendek of op het benedendek?
-Sta ik in een zijvak of in het grote middenvak?
-Sta ik daar vooraan, in het midden of achteraan?

Waarom is die positionering voor uitstappen belangrijk? Nou, het komt heel vaak voor dat mensen de auto niet meer kunnen terugvinden. Met uw paniekerige wederhelft in uw kielzog rondrennen over een scheepsdek, terwijl iedereen de auto start om de boot af te rijden, geloof me, dat wilt u niet. Echt niet.

Heeft u uw positie helder? Dan mag u zich wat mij betreft gaan richten op de route naar die versnapering in de ‘salon’. De boot doet er twintig minuten over om de ruim 4 kilometer Marsdiep te overbruggen. Bent u wat later in de salon? Vermijd dan de hete soep voor een heel gezelschap. Kies de stressluwe warme saucijs, een belegd broodje of iets anders dat u snel en zonder wild geblaas kunt eten of drinken. Ja, koffie lukt ook ruim binnen de tijd. En die is op de boot erg lekker.

4. Stop met zoeken naar dat bootkaartje

Na een heerlijk verblijf op het eiland wil ik u ruim voor vertrek al behoeden voor het volgende stressmoment. Wáár is dat bootkaartje gebleven dat u de garantie geeft om het eiland ook weer af te kunnen?

Texel doet enkel aan retourtjes en op Texel wordt u niet gecontroleerd. De stelregel van de TESO: iedereen die het eiland opgaat, moet er hoe dan ook op een bepaald moment weer af. Dus: u betaalt altijd alleen in Den Helder en dan ook meteen voor de heen- en terugreis. Ligt uw kaartje in een propje tussen de koffieprut in de vuilniszak? Laat hem daar dan dus maar lekker liggen.

TESO heeft al meer dan 100 jaar ervaring. Met de meest sympathieken der aarde aan het roer.

TESO heeft al meer dan 100 jaar ervaring. Met de meest sympathieken der aarde aan het roer.

5. Sta stil bij de prijs

Natuurlijk, de TESO-overtocht is een kostenpost. U moet nu eenmaal veilig dat stuk Marsdiep over met een degelijke boot en dat kost geld. Het is goed om stil te staan bij de vakantie-uitgaven. Twijfelt u vanwege de bootkosten of u naar Texel wilt? Bedenkt u zich dan dat TESO een vervoersdienst is, waar de meest sympathieken der aarde aan het roer staan. De aandeelhouders investeren het overgrote deel van de winst in – echt waar!! – verlagen van de ticketprijzen en verbeteren van service. De Teso rept er op haar eigen site met geen woord over, dus ik benadruk het bij deze nog even.

Ik hoop dat ik u binnenkort, helemaal ontspannen en met een glimlach op uw gezicht mag verwelkomen in een van onze hotels.

Goede reis!

Bouke Weber